Úvod Výstavy Na slovíčko s Jiřím Pošvou
Výstavy

Na slovíčko s Jiřím Pošvou

26
DSC_0110Pražský Kabinet výtvarného umění (Art Mozaika, Politických vězňů 911/8, Praha 1) připravil na středu 15.11 tohoto roku přátelské setkání a besedu s významným českým keramikem a sochařem Jiřím Pošvou.

O tom, jak žije, pracuje a tvoří tento autor jedinečných „dam při těle“, jehož dílo zdobí nejednu domácí i zahraniční sbírku uměleckých děl, si zájemci o keramiku, tento specifický obor výtvarného kumštu, mohou takříkajíc z očí do očí popovídat při číši dobrého vína v podvečer zmíněné středy tohoto týdne. Milou pozorností organizátorů této výjimečné akce je – vstup dobrovolný.
Originální výtvarník, který ve svém pojetí povýšil keramiku na sochařinu, tvoří již více jak čtvrt století u pražského vltavského kanálu Čertovka. Jedná se o kumštýře s nezaměnitelným tvůrčím rukopisem, se kterým z glazované hlíny pouští do světa jedinečné nahaté figury, především něžného pohlaví. Jeho tematický záběr je široký: Od erotických figurek a figur vnadných žen plných tvarů přes nejrůznější sousoší s karikujícím nádechem až po kachle a reliéfy, třeba i s biblickými výjevy. Jeho práce mají povětšinou další charakteristický punc, a tím je Pošvův smysl pro humor, o čemž svědčí mj. jedna z posledních prací na objednávku a to figura zbojníka Jánošíka.
Jiří Pošva (nar. 12. 10. 1948) vystavuje od roku 1967, má za sebou desítky prezentací doma i v Evropě a zámoří. Naposledy veřejnost tleskala jeho dílu na významné republikové výstavě v Praze AKTA EROTIKA v létě tohoto roku.

Inspiraci našel až v Latinské Americe
DSC_0106S užitou keramikou Jiří Pošva skončil v roce 1989. Od té doby již vázy, mísy či svícny nedělá. Stalo se tak, když se seznámil s dílem kolumbijského malíře Ferdinanda Botery, který zásadně maloval jen baculky.
„Když to jde v malbě, proč by to nešlo v keramice…“ nezaváhal Jiří Pošva ani minutu a přišel u nás s něčím naprosto novým, neotřelým, úsměvným a vyhledávaným. S proporcemi svých plastik neměl žádné potíže, neboť pochází z Jižních Čech, které oplývají fortelnými ženami plných tvarů.
A tak již pětadvacet let zas a znovu klonuje víc než plnoštíhlé holky v nejrůznějších polohách. Čas od času udělá i Pána tvorstva nebo milostné sousoší, ale nejvíce modeluje ženské obézní plastiky. Zbývá dodat, že pro inspiraci si Mistr Pošva chodí, kam jinam, než mezi lidi kolem sebe a tak nám s humorem jeho vlastním nastavuje zrcadlo.

WP_20170927_15_04_28_Pro (2)Životopis

Jiří Pošva narozen 1948 v Kraslicích
1965 – 69 Keramická škola v Bechyni
1969 – 70 UNS Kutná Hora
1970 – 72 Soukromá praxe – Klec u mistra Vacka
1974 – 89 ČFVÚ Praha – DÍLO
Od 1989 – Nezávislý keramik – Atelier „Kampa“ Praha
1990  – Studijní cesta – Bretagne, Francie
1993 – Studijní cesta – USA, Nevada – Atelier Dennise Parkse

Ivan Černý
Foto: Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...