Úvod Knihy Legendární Babička má konkurenci!
Knihy

Legendární Babička má konkurenci!

29

babicka_pfm_1A ne ledasjakou. Řeč je o jednom z pilířů národní literatury – Babičce z pera Boženy Němcové. Líbezná kniha, která září na knihkupeckých pultech od prosince 2017 pod názvem Paměti z Fastrova mlýna, si již během několika málo týdnů, co vyšla v edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus, vysloužila od nadšených čtenářů přezdívku „kutnohorská babička“.

Na rozdíl od díla Boženy Němcové se ale dá přirovnat k literatuře faktu, neboť nejenomže sleduje životní osudy pěti generací mlynářského rodu Fasterů, který zakotvil na Horách Kutných, ale i i kronikou tehdejšího života. Mezi řádky též načrtává i emancipační hnutí žen na Kutnohorsku, které vrcholí začátkem 20. století.
Autorka rukopisu, psaného bohatým, čtivým jazykem, postrádajícího však archaismy, jak bychom se snad mohli domnívat, Marie Vondrová-Fastrová (nar. 1875), byla nejenom regionální spisovatelkou, ale rovněž jednou z prvních českých učitelek. Její kultivované vyprávění o osudech jejího rodu je i nebývalou učebnicí nejenom historie, ale i mezilidských a především rodinných vztahů, plných lásky, pochopení a v neposlední řadě všeobecné úcty jednoho člověka ke druhému. Šťastným krokem, editora je zachování jazykového stylu autorky, který spoluvytváří jedinečnost díla.babicka_pfm_5
Stránky knihy jsou pod čarou doplněny mnoha vysvětlivkami, které se váží k pojmům z historie, ke slovům nářečním i dobovým odborným výrazům, zejména z mlynářství. Paměti z Fastrova mlýna jsou doplněny dobovými černobílými snímky, sahajících s objevem fotoaparátu do 19. století.
Jedinečnou kroniku jmenovaného mlynářského rodu doplňuje významná kapitola poznámek k dějinám oslošachteckého mlýna, o kterém je řeč, a jeho nejbližšího okolí, která jistě nejednoho čtenáře přiláká i na výlet do míst pod proslulou kutnohorskou Svatobarborskou katedrálou, kde se děj knihy odehrává. A lidé, zajímající se o technické památky, rovněž jistě ocení závěrečnou sondu do historie kutnohorských mlýnů.

Do třetice všeho dobrého

Kniha byla pokřtěna v historickém Dačického domě v Kutné Hoře, ještě vonícího novotou po obsáhlé rekonstrukci. Kmotři knihy (zleva) historik Pavel Novák, spisovatelka a hudebnice Petra Vychytilová a autorčina praneteř Věra Kalousová
Kniha byla pokřtěna v historickém Dačického domě v Kutné Hoře, ještě vonícího novotou po obsáhlé rekonstrukci. Kmotři knihy (zleva) historik Pavel Novák, spisovatelka a hudebnice Petra Vychytilová a autorčina praneteř Věra Kalousová

Rukopis knihy paměti z Fastrova mlýna je takříkajíc poklad z půdy. Prvně vyšla roku 1948, v poválečných časech druhé světové války, aby na téměř čtvrt století zmizela z povědomí nejenom široké čtenářské veřejnosti, ale i učitelů literatury. V Kutné Hoře však byla stále kultovní knihou, která nechyběla v mnohé domácnosti.
V roce 2014 vyšla po šestašedesáti letech v edici Miraculum Octavum Mundi, kterou založil a řídí Miroslav Moravec. Ke spolupráci přizval kutnohorského výtvarníka, pedagoga a filmaře Vladimíra Císaře, milovníka literatury 19. století, především regionální, vážící se ke Kutné Hoře. Ten knihu vyzdobil originálními ilustracemi – jek barevnými akvarely, tak i zdařilými černobílými, evokující linoryty či dřevoryty. Druhé vydání Pamětí Kutnohořané brzy rozebrali a jejich nehynoucí zájem si po třech letech vynutil i současnou třetí reedici.
Představovanou knihu Marie Vondrové-Fastrové si lze prohlédnout a případně i objednat v internetovém Knihkupectví theressa.

-red-
Foto: Miroslav Moravec

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...