Úvod Filmy Kouzlo dobových filmových plakátů
FilmyVýstavy

Kouzlo dobových filmových plakátů

31
Námořní kadeti, režie Sam Wood, USA, 1937, autor plakátu neznámý
Námořní kadeti, režie Sam Wood, USA, 1937, autor plakátu neznámý

Do Muzea hlavního města Prahy v těchto dnech míří kroky milovníků a sběratelů starých filmových plakátů. Až do 11. března 2018 si zde mohou zájemci prohlédnout kolekci osmi desítek jedinečných poutačů, tzv. nudlí české provenience, z let 1931 až 1948. Z tehdejších formátů 30 cm na šířku a 100 cm na výšku, se na nás usmívají domácí i zahraniční herci, leckterého z nich znají i mladší generace z filmů pro pamětníky.

Vystavené plakáty jsou spojené pupeční šňůrou se vznikem zvukového filmu na počátku třicátých let 20. století. Jejich charakteristickou podobou byla koláž z několika obrazů či postav, doplňována velkými plochami výrazných barev. Tehdejší filmové plakáty, vyráběné technologií ofsetového tisku, byly skvělým reklamním produktem a dávaly práci řadě renomovaných fotografů, grafikům a malířům. Dnes nás, i při své jisté naivitě, bezesporu okouzlí a pozitivně naladí.
Jak nám řekl při zahájení výstavy její autor, kurátor Jindřich Čeladín, jedná se o výběr filmových plakátů z bohatých sbírek Muzea hl. města Prahy. Zájemce o tento druh výtvarného umění a sběratele filmových plakátů bezesporu jistě potěší katalog „Český filmový plakát 1931 – 1948. Výběr úzkých formátů“, který při této příležitosti vyšel. Čtenář na jeho stránkách najde ucelený výběr z více než 300 filmových plakátů ze sbírek jmenovaného muzea.

Vlasta Burian a ti druzí IMG_6566

Procházíme se sálem v prvním patře muzea, kde je nainstalována mimořádně poutavá expozice. Z plakátů na nás však neshlíží pouze slavní čeští herci, jako kupříkladu Vlasta Burian, Antonie Nedošinská nebo Jindřich Plachta, ale i tehdejší americké herecké hvězdy, jakými byli Ginger Rogers, Shirley Temple nebo třeba Clark Gable. V nepolední řadě jsou zde k vidění plakáty se známými německo-jazyčnými herci typu Hanse Mosera nebo Rolfa Wanky. Výstavu zpestřuje řada filmových postav „jako živých“ z papundeklu, v nadživotní velikosti, u kterých se návštěvníci mohou vyfotografovat. V přítmí kinosálu se nonstop promítají krátké ukázky z filmů Tři vejce do skla, Jánošík, Muži v offsidu, Pohádka máje a To byl český muzikant.

Jeden z bídníků, režie Taťjana Lukaševič, SSSR, 1937, autor plakátu neznámý, 1948
Jeden z bídníků, režie Taťjana Lukaševič, SSSR, 1937, autor plakátu neznámý, 1948

Doprovodný program

Muzeum hlavního města Prahy tradičně při svých akcím myslí i na děti a mládež. Ani v tomto případě to není jinak. Proto je jeho lektorský program při výstavě Český filmový plakát 1931 – 1948 zaměřen na žáky druhého stupně ZŠ a středoškoláky. Lektor se s žáky věnuje interpretaci filmových plakátů na pozadí kontextu tehdejší filmové tvorby. Středoškoláci pak porovnávají osudy vybraných herců a hereček a zařazují je do dobového kontextu. Program si lze objednat přes rezervační systém na www.muzeumprahy.cz. Více informací kubicek@muzeumprahy.cz.

Sběratelství a ceny filmových plakátů

 

Jak známo, jedná se o velmi rozšířeného a populárního koníčka. Cenu plakátů    především určuje skutečnost, zda se jedná o originál nebo reprintovou kopii. Dále pak, v jakém stavu se plakát nachází, zda není poničen a jestli byl srolován či přehýbán. Nejvyhledávanější a nejcennější jsou plakáty nepoškozené a ve stavu takříkajíc „jako nové“, podobně, jako je tomu při sběratelství bankovek. Cenu též ovlivňuje vročení jeho vydání, země původu i to, jak byl příslušný film divácky a kasovně úspěšný.JTO6f7a71_P201711201094701
Na českém trhu kuriozit a hobby oborů se ceny pohybují již od stokoruny až po pětimístná čísla a platí všeobecná zásada, čeho je málo, to je dražší. Na světovém trhu s touto komoditou však leckdy jde o statisíce dolarů. Kupříkladu v loňském roce americký aukční dům Heritage vydražil originální plakát k film u Dracula z roku 1931. Jeden ze dvou zbývajících kusů na světě, prodaný za více než půl milionu dolarů, se tak stal nejdražším vydraženým plakátem na světě.
O něco méně pak byl kupříkladu vydražen plakát k italské veselohře Casablanca, který se svého času prodal za téměř 480 tisíc dolarů či filmový plakát ke sci-fi Metropolis (1927) režiséra Fritze Langa, za který bylo zaplaceno 490 tisíc dolarů.
Ivan Černý
Foto Petr Brodecký

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...