Úvod Osobnosti Celebrity Charitativní projekt GOLDEN BLOT nabírá na obrátkách
CelebrityKultura

Charitativní projekt GOLDEN BLOT nabírá na obrátkách

26

DSC_0044Letošního dvacátého února se konal v pražském hotelu Kampa již druhý slavnostní podvečer jedinečného mezinárodního charitativního projektu „Malujeme pro lepší život – malují VIP tváře nadací“. Za účasti domácích i zahraničních hostů, ministerských pracovníků a osob z diplomatického prostředí i uměleckého světa byla tato špičková kulturně-společenská akce korunována předáním řady nominačních cen v rámci projektu Zlatá kaňka.

Ve své podstatě se jedná o cestu Evropou se srdcem na dlani, mající za úkol udělat prostřednictvím malování obrazů  V.I.P osobností kus práce pro udržitelnost bezpečného a tvůrčího života na světě a to v rámci podpory OSN programu AGENDA 2030, jehož součástí je program UNESCO, WHO a United Nations Global Compact.
V principu jde o to, že prakticky každá významná osoba doma i v zahraničí má vlastní neziskovou společnost či nadaci, nebo některou ve své zemi podporuje. Jde o to v tomto směru spojit síly, a prostřednictvím Golden Blot získat

Cenu pro nadaci manželů Havlových přebral ředitel Vangelis Zingopis (první zprava).
Cenu pro nadaci manželů Havlových přebral ředitel Vangelis Zingopis (první zprava)

prostředky pro další charitativní činnost, jako je kupříkladu podpora evropských kulturních a tvůrčích odvětví, mimo jiné i usnadnění sociálně slabým seniorům cestu ke kvalitnímu stáří či konkrétně v České republice umožnění tvůrčí malby nevidomým osobám unikátní patentovanou metodou akademického malíře Dino Čeča, která umožňuje slepým lidem z celého světa realizaci v dalším hodnotnějším životě a k rozvoji jejich volnočasových a uměleckých aktivit.

Co bychom měli vědět 

Projekt „Malujeme pro lepší svět“ je hravá, společensky lákavá forma, kdy během krátké chvíle namalují  V.I.P osobnosti  obraz, ať již klasickou formou, nebo shora jmenovanou Čečovou metodou, která spočívá ve speciálně upraveném plátnu, pod nímž je na druhém plátně stejného formátu nanesena

Marie Křepelková, Život dětem o.p.s
Marie Křepelková, Život dětem o.p.s

speciální barva. Ta po doteku či tazích jehlice vedené rukou nevidomého na horním plátně vzlíná či prosakuje nahoru, na čisté plátno a tahy jakoby samy tvoří obrazy. Po vytvrdnutí barvy si pak mohou nevidomí své dílo prohlédnout hmatem citlivých bříšek prstů.Jejich práce je pak signována a posléze pro charitativní účely jmenovaného neziskového projektu vydražena ku prospěchu potřebným. Výhodou celého nápadu je i skutečnost, že práce na obrazu netrvá dlouho.

První ceny Zlatá kaňka

Během slavnostního podvečera, který již tradičně moderovala patronka projektu herečka Kateřina Brožová, dostali hosté možnost si onu unikátní malířskou metodu též vyzkoušet. Zlatým hřebem této jedinečné akce však bylo předávání cen nominovaným.
Jako první byla jmenována Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Cenu převzal její ředitel Vangelis Zingopis, a to z rukou kulturního atašé francouzského velvyslanectví v Praze Alexandra Pajona. Tato nominační cena byla udělena za podporu a šíření dobrého jména ČR v zahraničí a rekonstrukci historických památek v Praze.
Nominační cena za pomoc těžce nemocným dětem v České republice patřila o.p.s Život dětem. Její ředitelka Marie Křepelková ji převzala od náměstka Ministerstva životného prostředí ČR Ing. Vladimíra Mana.

Rada seniorů ČR, její předseda Zdeněk Pernes (první zprava)
Rada seniorů ČR, její předseda Zdeněk Pernes (první zprava)

Další obecně prospěšná společnost Tyfloservis obdržela ocenění za činnost pro zrakově postižené občany ČR. Cenu předal paní Jitce Fajmonové z vedení o.p.s Radek Jurečka, arciděkan Liberecké diecéze.
Mezi dalšími oceněnými byl Nadační fond Petra Koukala „STK pro chlapy“, za podporu udržitelnosti zdraví mužské populace v ČR. Cenu převzala ředitelka nadačního fondu Kamila Lukášková.
V neposlední řadě je nutno vzpomenout nominační cenu za přínos důstojného života seniorů v ČR, kterou z rukou Ing. Marie Bálkové, náměstkyně Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, převzal Zdeněk Pernes, předseda rady Seniorů České republiky.

Operní pěvec, tenor Jakub Pustina
Operní pěvec, tenor Jakub Pustina

Všem jmenovaným i dalším oceněným od srdce poblahopřál mj. i předseda spol. Golden Blot a spoluzakladatel projektu Mgr. Jiří Oplt. Báječnou atmosféru celého podvečera podpořili i svým zlatem v hrdle operní pěvci Zbyněk Drda a tenor Jakub Pustina.

Ivan Černý
Foto Jan Parkman

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...