Úvod Výstavy Viděno třemi (ženami)
Výstavy

Viděno třemi (ženami)

27

20180316_151851Jedinečná pražská Latin Art Gallery, sídlící vedle pasáže Vlasty Buriana na rohu Jungmannovy třídy směr Karlovo náměstí, jíž více než pět let plní svou ideu: Propagovat to nejlepší z latinskoamerického a mezinárodního umění ve střední Evropě. Během jmenovaného období uměnímilovné veřejnosti představila, mimo více jak 80 nejrůznějších kulturních akcí včetně křtů knih či ochutnávek vín a gastronomie, přes 40 individuálních i skupinových výstav současného umění, od obrazů až po videoart. Letošní březen ve svém nabitém programu věnovala Latin Art Gallery třem umělkyním, jejichž dílo přilákalo velké množství návštěvníků galerie.

Dvě Češky a Syřanka, rodačka z válkou zničeného Homsu, se zdařile prezentovaly průřezem ze své současné tvorby. Jejich curriculum vitae přiblížila ve svém úvodním slovu na vernisáži Mgr. Krystýna Toumova.20180316_151943

Ta dělá to, a ta zas ono, a dohromady udělají moc

Randa Hajal, jejíž „portréty“ zvířat vyjadřují autorčin pohled na svět formovaný válkou v Sýrii a pocitem, že žijeme v džungli, studovala v roce 1988 výtvarné umění a poté působila dva roky jako učitelka. Zúčastnila se několika výstav s olejovými portréty a bronzovými sochami. Její dílo často vypráví o bojích a násilí. Během války se paní Hajal podařilo přestěhovat s rodinou do České republiky, kde dnes žije a tvoří. Výstava v Latin Art Gallery je její první v ČR.

Soňa Toumová  je z jmenované trojice malířek nejzkušenější a  má za sebou i desítku výstav. Tato rodačka z Podkrkonoší si pod vedením akademické malířky V. Štefové osvojila portrét, figuru i krajinu či zátiší. Ve své tvorbě se ráda vrací do Krkonoš, odkud čerpá přírodní motivy. Barevnost ročních období v horských i podhorských oblastech zachycuje štětci a olejovými barvami s bohatou škálou odstínů. Častým jejím námětem je ale i moře, které ji poskytuje nekonečné varianty mnohačetného ztvárnění, ale láká ji i figurální tvorba.

20180308_211110Zuzana Pfauserová pochází ze Starého Města u Uherského Hradiště, kde také prožila své dětství a mládí. Již jako děvčátko ráda kreslila a malovala. Vztah k výtvarnému umění a radost z tvorby objevovala díky svému otci, věnujícímu se především olejomalbě. V rodném městě absolvovala výtvarný obor na tehdejší LŠU. Po studiích na gymnáziu se zaměřila na studium učitelství na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde v roce 1992 úspěšně dokončila studijní obor výtvarná výchova, který dodnes vyučuje na jedné z žižkovských škol.
V průběhu života se měnil její pohled na výtvarné techniky. Zatím co v mládí ji oslovila volná kresba a grafika nebo koláže, v dospělosti prošla obdobím vitrážní malby a v současnosti se věnuje olejomalbě a kombinovaným technikám.
Na své první oficiální autorské výstavě, v Latin Art Gallery, se prezentovala Zuzana Pfauserová (na fotografii u svého díla) vyzrálým uměním až snových krajin, potvrzujících autorčino přiznání, že její inspirací je jí zejména duchovní svět člověka.

Výstava tří…20180316_152140

… sklidila velký potlesk, a to jak návštěvnický, tak recenzentů z řady médií, zabývajících se výtvarným uměním.  Jen tím potvrdila úspěšnost a životaschopnost samotného galerijního projektu, kde Latin Art Gallery dlouhodobě usiluje o kulturní dialog, jehož prostřednictvím chce galerie přispět ke vzájemnému porozumění mezi vzdálenými světy a českou veřejností.

Ivan Černý

Foto archiv

20180308_172031

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...