Úvod Lifestyle Cestování Vinice sv. Kláry a její vína ročník 2017
CestováníGurmánSpolečnost

Vinice sv. Kláry a její vína ročník 2017

26
Panorama_viniceJmenovaný vinice patří k nejstarším v Praze. Založena byla již za vlády Václava II., plodila za Karla IV. V časech Rudolfa II., kdy dosáhlo zdejší vinařství největšího rozkvětu, byla i díky jí Praha přezdívána „městem vína“. Takříkajíc zabrat dostala, jako naše vinařství vůbec, v době po Bílé hoře. Na lepší časy se začalo blýskat až v letech 1678 až 1685, kdy byla vinice sv. Kláry spojena s trojským zámkem, který nechal postavit Václav Vojtěch ze Šternberka. Jak šel čas, měnili se majitelé a až do roku 1925 zde byla vinice nepřetržitě. Pak se na pár desetiletí změnila v zahradu, aby byla na počátku padesátých let minulého století obnovena.vinice a kaple

Nynější podoba

Tu získala představovaná vinice v 70. letech. Od roku 1995 pak spadá pod správu Pražské botanické zahrady v Troji, která intenzivně pracuje na její kultivaci a proměnila ji v oblíbený cíl nedělních vycházek a výletů nejenom Pražáků, strávených u viničního altánu s výborným vínkem ve sklence, a stejně tak báječným výhledem na okolí, včetně Trojského zámku, Vltavy a zoologické zahrady.

Vina z vinice sv Klary 2017Vinařská naučná stezka

Od roku 2004 je zde budována nová vinohradnická a vinařská naučná stezka, která je určena jak pro laickou veřejnost, tak i pro odborníky, takže za poznáním a poučením ve věcech tohoto nápoje bohů nemusíme cestovat až na Moravu. Její součástí jsou především popisky téměř všech moštových odrůd révy vinné, které jsou povoleny k pěstování a výrobě vína v České republice. Dále jsou zde popisky odrůd stolních, které popisují danou odrůdu, její odolnost vůči chorobám a škůdcům a její vhodnost k pěstování a hospodářskému využití. Na informačních stojanech, které jsou rozmístěny na vinici, návštěvníci najdou informace o historii světového i českého vinohradnictví a vinařství, botanický popis révy, její požadavky na stanoviště, pěstování a ošetření během vegetace, šlechtění, výběr vhodných podnoží. Na vzdělávacích tabulích dokonce nechybí ani zajímavosti o ochraně proti chorobám a škůdcům.
V další části této jedinečné vinohradské stezky jsou praktické ukázky nejčastějších druhů a způsobů řezu a vedení révy vinné. Z vinařské činnosti se zde návštěvníci mohou dozvědět vše o zpracování hroznů a jejich přeměně na tak ušlechtilý nápoj, jakým víno je. Dále jsou zde popsány různé druhy výroby tzv. tichých i šumivých vín, jejich rozdělení, vhodnost pro archivaci a skladování. V neposlední řadě jsou zde i informace o zásadách správné degustace a hodnocení vín. Správnou atmosféru pak tvrdí expozice starého vinařského náčiní, včetně lisů, kádí a sudů.  Není se co divit, že návštěvníci po procházce vinařskou stezkou zatouží popisované dobroty ochutnat. K posezení je tedy zve viniční domek s vinotékou, vyzdobený historickými fotografiemi.

Každoroční svátek nových vínvinobrani sv. Klary (2) (2)

V květnu se zde již tradičně odehrává křest a představení nových ročníků, letos s vročením 2017. Mezi hosty nechyběla ani redakce našeho listu, neboť výtvarné umění a víno je neodmyslitelně spjato. Jak nám řekl zdejší Mistr vinařský Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry, vína ročníku 2017 spojuje lehkost a svěží chuť. Dne 6. června se tedy jejich kmotry stali prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc.., náš přední dětský kardiolog, zároveň ale i milovník a znalec vín, společně s krásnými dámami lehkých múz, herečkami Janou Švandovou, Mahulenou Bočanovou, Markétou Hrubešovou a Světlanou Nálepkovou.
Křest se konal v báječné přátelské atmosféře, rámované romantickým pohledem na Prahu v nedbalkách z terasy viničního domku. Slunce zářilo na obloze i ve sklenicích a tvářích hostů. Jak nás upozornil Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady, po dvou předchozích ročnících, kdy hrozny vyzrály do vysoké cukernatosti a měly vysoký extrakt, koštovaná vína mají lehčí charakter a jsou krásně svěží a příjemně pitelná.
Nabídka vín ročníku 2017 od svaté Kláry zahrnuje celkem deset položek, a to jak odrůdových vín, tak i cuvée ( 7 bílých a 3 růžová vína). Letošní novinkou je růžové víno cuvée odrůd Rulandské modré a Modrý Portugal.
„Toto víno v sobě lahodně kombinuje jahodové a malinové tóny Modrého Portugalu a výraznější aromatiku červeného grepu Rulandského modrého,“ doporučila nám Eliška Muchová, vedoucí vinotéky sv. Klára. „Otevřete si ho k vepřové panence s brusinkami, nebo k pečené štice na másle a zjistíte, jak umí být život krásný…“

Kvarteto sličných kmotřiček: (zleva) Jana Švandová, Mahulena Bočanová, Markéta Hrubešová a Světlana Nálepková
Kvarteto sličných kmotřiček: (zleva) Jana Švandová, Mahulena Bočanová, Markéta Hrubešová a Světlana Nálepková

Víte, že:

V současné době je vinice sv. Kláry s rozlohou 3,5 ha druhou největší vinicí v Praze? Produkují se zde jak vína odrůdová, tak vína přívlastková, která jsou odrůdově typická, lehká, harmonická a chuťově čistá. Sklizeň hroznů probíhá vzhledem k prudkému svahu tradičně pouze ručně. V loňském roce bylo sklizeno celkem 28 240 kilogramů hroznů. V nabídce Vinotéky sv. Klára najdeme i víno slámové, které obdrželo zlatou medaili a zároveň se stalo vítězem kategorie v Národní soutěži vín pro vinařskou oblast Čechy 2017. Sortiment doplňují i tři odrůdové matiolinové pálenky. Vína ze jmenované vinici se chlubí celou řadou zlatých medailí z národní soutěže, ať již je to kupříkladu Rulandské šedé, Ryzlink rýnský nebo třeba Sauvignon, Muškát moravský.
Trojská Botanická zahrada pravidelně pořádá velké množství akcí, určených pro veřejnost. Za všechny jmenujeme alespoň tři tipy:
Fotografický kurz pro fotoamatéry s cestovatelem a publicistou, fotografem Topi Pigulou, Festival jako víno – kdy se na vinici spojí hudba, moderní í kuchyně a víno do jednoho velkého zážitku, kdy hosté budou moci ochutnat i produkci vín jak z malých rodinných vinařství na Moravě, tak i od zahraničních vinařů a do třetice všeho dobrého: Sochařský workshop – dvoudenní akce pro ty, kdo si chtějí zkusit vytesat z kamene svou vlastní sochu.

Více na: www.botanicka.cz  nebo  info@botanicka.cz.

Ivan Černý
Foto archiv Botanické zahrady hl.m. Prahy

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...