CelebrityHudba

Hvězdy v kostele

26

IMG_4900Šňůru letošních adventních koncertů bude korunovat ten vánoční, v pražském kostele sv. Šimona a Judy dne 22.11. 2018. Mimo Báry Basikové vystoupí Zbyněk Drda a jeho talentovaní hosté – Jan Mráček a Drahoslav Gric. Skvělá akustika kostela dá vyniknout jedinečným hlasům známých interpretů a bezesporu dostatečně posluchače nabídnuté lahůdky komorní hudby naladí na blížící se Štědrý večer.

Již nyní se tedy můžeme těšit na excelentní výkon zpěváka Zbyňka Drdy, který tím ukončí práci na svém letošním vánočním albu, v jehož rámci natočil i dva videoklipy. Jeden jako duet, druhý na sólovou píseň. Většina hudby milovných čtenářů, především ti mladší, jistě znají tvůrčí cesty tohoto talentovaného umělce, který zazářil v třetí řadě soutěže Česko hledá SuperStar. Ocenění to bylo zasloužené, neboť jen potvrdilo jeho předcházející vítězství, kdy vyhrál prestižní talentovou soutěž Karlovarský hlas.

V této souvislosti nás zajímá, jak soutěž „superstar“ ovlivnila další Drdovu tvůrčí činnost.
„ Bylo mi právě devatenáct a otevřela se mi celá řada do té doby ani nemyslitelných možností. Začaly se doslova hrnout nejrůznější nabídky na angažmá v zahraničí, a já to bral s nadšením i jistotou, že to bude takříkajíc ta pravá škola života. Hodně jsem koncertoval v Bělorusku, na Ukrajině, v Rusku i Uzbekistánu. Téměř půl roku jsem působil v rámci mezinárodního projektu ve Vídni. Českou republiku jsem ale nešidil a průběžně jsem koncertoval a vystupoval i na domácí scéně…“IMG_4943

Velký potlesk jste díky svému ohromnému hlasovému rejstříku kupříkladu sklidil i v loňském roce v tomto čase na charitativním večeru v rámci projektu Golden Blot – Malujeme pro lepší svět v hotelu Kampa…
„I pro mne to byl báječný večer. Byla zde spousta úžasných lidí a hostů, i z řad diplomatických zástupců několika států, podnikatelů a umělců. Výtěžek šel na podporu úžasnému nápadu pomoci těžko uvěřitelné věci – malujícím nevidoucím. Já sám mám jako koníčka mimo sportu malování a do té chvíle by mne ani nenapadlo, že může jít o volnočasovou záležitost a zábavu nevidoucích. Jedná se o unikátní metodu malby pro nevidomé, kterou objevil a vyučuje malíř žijící v ČR Dino Čeča a já si moc vážím toho, že jsem zde mohl projekt podpořit alespoň několika ukázkami z několika slavných arií. Vystoupení natáčela TV Barrandov a měl jsem pak celou řadu pozitivních reakcí, což mě rovněž potěšilo.“

IMG_4914Závěrem: Jak se těšíte na shora představený vánoční koncert v barokním kostele na Starém Městě, v ulici U Milosrdných?

„V duchu slov Charlie Chaplina: Dělej, co ti radí srdce! Ani snad nemusím dodávat, že je to svátek, vystoupit v místech, kde svého času koncertoval na varhany sám  Wolfgang Amadeus Mozart či Joseph Haydn.“ 

Po velké rekonstrukci v letech 1989 – 1993 si kostel, který byl postaven na začátku 17. století na místě staré gotické kaple a byl součástí špitálu Milosrdných bratří, vzal pod svá křídla Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK a pravidelně se zde konají koncerty komorní hudby, kam nyní naše čtenáře touto pozvánkou srdečně zveme. 

Curriculum vitae Zbyňka Drdy

Tento zpěvák se narodil 29. března 1987 v Ostrově nad Ohří. Již od malička se věnoval zpěvu, chodil do umělecké školy a učil se hrát na klavír. V roce 2003 zvítězil v talentové soutěži Karlovarský hlas. Po vítězství v třetí řadě SuperStar vydal CD Pohled do očí, které bylo oceněno Deskou roku za nejprodávanější debutové album. Písničky z alba slavily úspěch v českých hitparádách, videoklip k písničce Možná třikrát po sobě zvítězil v nejprestižnější české televizní hitparádě ESO. V anketě TýTý se stal OBJEVEM ROKU a v nejvýznamnější domácí anketě popularity Český slavík získal titul SKOKAN ROKU 2007.
Zbyněk Drda nyní žije a tvoří v Praze. Jeho tvůrčí rejstřík je velmi široký, od klasické, vážné hudby až po balady i poprock.

Připravil Ivan Černý
Foto archív Art Mozaika

Populární články

Související články

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

HudbaKnihyKultura

Napsal písňový text i na tácek od piva

Potkali jsme se před krátkým časem u příležitosti křtu monografie kreslíře-humoristy Slávy...

HudbaUmění

Recitál Lucie Zhory v ArcusGallery

Po více jak čtyřech letech se vrací kutnohorská ArcusGallery do magického prostoru...

HudbaKnihy

Slavní čeští skladatelé

Před krátkým časem vydalo Národní muzeum v Praze jedinečnou publikaci, zabývající se Bedřichem...