Úvod Kultura Se srdcem na dlani
Kultura

Se srdcem na dlani

51
Slavný sklářský výtvarník Jiří Šuhájek věnoval do aukce své hutní sklo, nazvané Pták
Slavný sklářský výtvarník Jiří Šuhájek věnoval do aukce své hutní sklo, nazvané Pták

Od 22. listopadu do 7. prosince je široké veřejnosti, milovníkům výtvarného umění a sběratelům otevřená předaukční výstava 422 děl na pražském Ovocném trhu, v sídle University Karlovy. Jedná se o již 14. aukční salon výtvarníků Nadace Charty 77 Konto Bariéry. Aukce samotná se bude konat 9. prosince 2018 v 13.00 hod. v neděli, v tzv. Modré posluchárně Karolinum.

Bohatý výběr děl, skvělý katalog

Jakmile se v Praze zešeří, nabízí přízemní prostorná okna historické budovy Karolinum skvělý pohled na jedinečnou a námětově mimořádně pestrou výstavu. I proto zde jak Pražané, tak zahraniční návštěvníci v údivu zpomalují, mnoho z nich pak přitiskne čelo téměř až na sklo, a hltá pohledem širokou nabídku grafik, pláten, plastik či skla od předních domácích tvůrců. Lepší je však vejít dovnitř, zakoupit si katalog tohoto již čtrnáctého salonu a procházet se s ním v ruce tímto legendárním prostorem, nyní nevídaně vyzdobeným kumštýřskými pracemi 370 tvůrců, kteří své umění věnovaly ve prospěch dobré věci.

Jiří Šuhájek: Pták
Jiří Šuhájek: Pták

To prý hřeje u srdce víc, než vánoční punč při procházce po Staroměstském náměstí. Ostatně, nebyla by nějaká věci z dražební nabídky právě tím nejvhodnějším dárkem pod stromeček? Mimochodem, on již sám katalog tohoto salonu výtvarníků je hodnotná sběratelská záležitost a výborná rukojeť pro toho, kdo se chce orientovat v českém současném výtvarném umění.

Autoři a jejich práce od á až do zet

Jedním z pravidelných dárců pro Konto bariéry je i malířka Alexandra Dětinská. Vidíme ji u jejího obrazu, nazvaného Víla, která ráda věšela své šatičky
Jedním z pravidelných dárců pro Konto bariéry je i malířka Alexandra Dětinská. Vidíme ji u jejího obrazu, nazvaného Víla, která ráda věšela své šatičky

Jak jsme si již řekli, aukce i výstava se konají díky podpoře výtvarníků, kteří pro dobrou věc poskytli svá díla zcela nezištně. Vystavené umění je popsáno ve výstavním katalogu, kde nechybí základní údaje o jednotlivých autorech, ani název a technika výtvarné práce. V samostatném aukčním katalogu je pak uvedena reálná cena díla i vyvolávací cena.
První položkou je Ágnes Jana, Kristus v Le Mana – kolorovaná grafika, signováno, rámováno, hodnota daru 12 000, vyvolávací cena 8 000 Kč. Následuje v abecedním výčtu dalších369 jmen, dlouhý seznam končí Ženatá Kamila, Červený les, olej na plátně, signováno, rámováno, hodnota daru 50 000 Kč, vyvolávací cena 40 000 Kč.
Není možné v rámci této pozvánky na přední charitativní pražskou akci, která se tradičně koná každým druhým rokem, popisovat jednotlivé umělecké práce. Jejich spektrum je široké, od kreseb, grafiky i kombinovaných technik přes asambláž, litografie, suchou jehlu či kolorované dřevo (nejdražší položka Bílek Michael, figury v nadživotní velikosti, signováno, hodnota daru 400 000, vyvolávací cena 200 000 Kč.), až po digitální tisk, oleje, kovové plastiky a umělecké sklo. V každém případě člověk se srdcem na dlani si zcela určitě vybere nejenom podle svého vkusu, ale též kapsy, vždyť jsou v nabídce i velmi pěkná díla v řádu stokorun, a tak našinec nemusí být zrovna milionář, aby se nemusel bát na aukci jít a dražit.

Věnováno příznivcům dobrých skutků

Jak nám řekla paní Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 7, i letošní aukční salon Konta Bariéry je opět věnován ve prospěch handicapovaných studentů.

Malíř a fotograf Luboš Mandát se prezentoval olejem na plátně Proměny
Malíř a fotograf Luboš Mandát se prezentoval olejem na plátně Proměny

„Vždycky si uvědomuji, jak nadaci sluší tradice, jak se vyplácí být vytrvalý, důvěryhodný a mít jasný cíl. Tyto zásady naše aukční salony splňují a na ohlasu dárců, českých výtvarníků, je to znát…“ usmívá se Božena Jirků a pokračuje: „Vážíme si každého daru. Některé skvosty, které jsme ale letos dostali, mi doslova vyrazily dech. Jsem si však jista, že naprostá většina z nabídky si najde cestu mezi přátele výtvarného umění i do rodin, které vychovávají své děti k tomu, že obraz, coby umělecké dílo, patří k jejich životu.“
Zbývá dodat, že se celý projekt daří organizovat a udržovat při životě nejenom osobnímu nasazení kolektivu nadšenců z přípravného týmu nadace, soustředěného kolem ředitelky Jirků, ale díky i předním pražským galeriím, jako je Galerii Kodl nebo Galerie La Femme a dalším společnostem, s generálním sponzorem UniCredit Bank v čele.

Připomínáme:

Výstava uměleckých děl, zařazených do 14. aukčního salonu, se koná od čtvrtka 22. listopadu do pátku 7. prosince 2018. Vždy od 10 do 18 hodin

Velký zájem na výstavě vzbudily dřevěné plastiky Michaela Bílka
Velký zájem na výstavě vzbudily dřevěné plastiky Michaela Bílka

v Křížové chodbě Karolina, Univerzita Karlova, Ovocný trh 3-5, Praha 1. Vlastní aukce uměleckých děl proběhne v neděli 9. prosince 2018 od 13 hodin v Modré posluchárně UK, vstup z Ovocného trhu.

 

Ivan Černý
Foto Miroslav Feszanicz (sklo Gabriel Urbánek)

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...