Úvod Kultura České sklo
Kultura

České sklo

26

DSC_9166Obdivuhodná publikace objemem i obsahem z pera naší přední kunsthistoričky, specialistky na sklo Sylvy Petrové, spatřila světlo světa v těchto dnech. Dílo o váze přes tři kilogramy a textu na více než čtyřech stech stránkách, doplněných skvělými fotografiemi špičkových specialistů, jakými je především fotograf skla Gabriel Urbánek, vydala Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze.

Tato představovaná kniha encyklopedického rázu je určena milovníkům křehké krásy či sběratelů uměleckého skla. Bezesporu ale rozšíří obzory galeristům, zabývajících se touto komoditou. Jako potřebnou rukojeť ji zcela jistě ocení nejenom kurátoři výstav, ale i muzejníci a žurnalisté, zabývající se historií i současností našeho skla, skláře samotné pak nevyjímaje. Svým širokým záběrem i poutavým zpracováním, které nenudí, potěší tato publikace každého ze svých čtenářů. Velkolepě a velkoryse graficky zpracovaný svazek České sklo si bezesporu zaslouží cenu v národní soutěži o nejhezčí knižní titul roku, tak, jak se stalo v případě prvního vydání v roce 2001. Tehdejší celý náklad, až na pár kusů, ale doslova vzala voda při dnes již legendární povodni. Jak už to tak bývá, něco zlého je i pro něco dobrého – PhDr. Sylva Petrová zaťala zuby a začala znovu. Po sedmnácti letech mravenčí práce se tak k našim čtenářům dostává revidovaná, a jak říká autorka sama, „…v každém případě informativně širší verze prvního vydání.“sylva_petrova_foto_tomas_princ (18) (1)

Koncepce knihy – umění, řemeslo a sklo

Jak je jistě všeobecně známo, české sklo je důležitým pojmem ve světě užitého umění z řady důvodů. Dlouhá tradice tohoto řemesla v české historii přinesla nejen mnoho nových technologických objevů, ale i neotřelých výtvarných přístupů k technikám, které dnes známe. Počátky naší sklářské tradice odborníci datují na přelom 12. a 13. století, kdy začaly fungovat první tzv. lesní hutě. Doktorka Petrová však nenapsala historii českého skla, jak by se snad na první pohled mohlo zdát, ale její kniha se zabývá především tvůrčími návrhy a realizacemi sklářských osobností 20. 21. století, které vznikaly na základě jasné a cílené individuální a výtvarné koncepce. Autorka se zaměřuje na ty práce, které přinesly do rozvoje moderního českého skla nové impulsy, nebo jeho image obohatily. Kniha České sklo tedy není vyčerpávajícím dějepisem našeho skla, nebo jeho výroby, nýbrž především historií výtvarných přínosů českého skla k hnutí moderního skla ve světě, kde mají naši sklářští kumštýři nezastupitelnou pozici.
Pro čtenáře, neznající reálie českého skla, je text sestaven jako tematizovaná suma informací o jejich vývoji ve společenských a technologických souvislostech.

DSC_9165Kopecký, Roubíček, Libenský, Brychtová a ti další…

… z jejich žáků a následovníků třeba Bořek Šípek nebo Jiří Pačinek, dnes médii přezdívaný nekorunovaným králem českých sklářů. Celá ta slavná „squadra azura“ sklářských výtvarníků či designérů prostupuje publikací jako červená niť. Mj. máme se co chlubit, je to na tři sta vybraných jmen v základní biografii autorů i s portrétními fotografiemi. Ostatně, o rozsahu a hloubky záběru publikace svědčí rovněž kapitola Výběrová bibliografie na jedenácti stranách knihy, jakož i výběr skupinových výstav po roce 1945.
Kniha samotná je členěna do šesti základních kapitol: Rané počátky, Od druhé světové války do padesátých let, Období mezinárodních úspěchů od Bruselu k Ósace, Sedmdesátá a osmdesátá léta, Devadesátá léta a České sklo po roce 2000. Není účelem tohoto článku rozebírat jednotlivé oddíly, rádi ale poznamenáme, že je možné číst či studovat jednotlivé kapitoly nezávisle na sobě. Autorka Petrová je záměrně koncipovala jako samostatné celky. Text tak poskytuje čtenáři možnost nahlédnout do kterékoli části knihy dle zájmu a potřeby čtenáře, který snadno a rychle získá určité základní encyklopedické znalosti o daném problému, který ho zajímá. Z tohoto důvodu se některé klíčové momenty nebo vývojové souvislosti opakovaně v textu připomínají, což není autorčina chyba, ale záměr. České sklo není detektivka, (i když o napětí a dramata není ani zde nouze), abychom publikaci četli od první stránky do poslední. O tom, že vydavatel počítá s tím, že se čtenář ke knize bude zas a znovu vracet, svědčí záložka, kterou je publikace vybavena.

Více na: www.umprum.cz

Seznamte se, prosímsylva_petrova_foto_tomas_princ (1)

PhDr. Sylva Petrová je kurátorka, badatelka a publicistka. Do roku 2012 působila i jako profesorka University v Sunderlandu ve Velké Británii. V současnosti žije a tvoří ve svobodném povolání v Praze. Od roku 1985 do roku 1998 pracovala v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Vydala devět publikací v Čechách, na Slovensku, ve Francii, Itálii, Finsku i USA. Spoluautorsky se podílela na čtyřiceti třech dalších. Též napsala na stovku článků, přednášek, příspěvků do katalogů i časopisů po celém světě na téma soudobé sklo.

Ivan Černý
Foto  archív

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Pázdniny na|Zanzibaru nemají chybu
CestováníKulturaZaujalo vás

Dva týdny prázdnin na Zanzibaru

Když přistanete na letišti na Zanzibaru, projdete další kontrolou zavazadel a teprve...

Kultura

Haló, paní Bohunko…

Populární pražská AA-gallery výtvarného umění v Domě u Černohorských na Újezdě je...

HodinkyKultura

Výstava hodinek na pražském Žofíně 20.-21. října

Hodinky jsou pro mnoho mužů jediným krášlícím prvkem. Můžeme k nim ještě počítat...