Úvod Výstavy Za uměním do Želeče
Výstavy

Za uměním do Želeče

26

c1672948-f9ef-4722-8ae3-be926d0cf7f8_656_449_cropDo sedmého roku své činnosti vstupuje jedinečný kulturní stánek, jehož aktivity nemají v širokém okolí konkurenci. Špejchar ŽELEČ, mohutná patrová zemědělská budova zbudovaná kolem roku 1802, se o dvě stě let později proměnila v unikátní objekt. V přízemí se nalézá muzeum staré zemědělské techniky, v patře a zpřístupněné půdě je pak obrazárna s příznačným názvem trvalé výstavy Podobizna, předsíň duše a galerie. Po velkorysé rekonstrukci soukromým majitelem se zde pod taktovou obdivuhodného člověka neznajícího slůvko „nelze“, kunsthistorika, publicisty, spisovatele, kurátora a galeristy Pavla Šmidrkala, rok co rok střídají desítky výstav, křtů nejrůznějších publikací a dalších kulturně-společenských akcí.

Špejchar najdeme blízko středu líbezné obce Želeče, nedaleko lázní Bechyně. Budovu, stojící u hlavní silnice od Plané nad Lužnicí směrem k Soběslavi a Bechyni nelze přehlédnout. Z oken nejvyššího patra je pěkný výhled do místního kraje – Kozákova. Loňský kulturní život zde doslova kypěl a vzhledem k přitažlivosti akcí, nabízenému bohatému spektru slavných i polozapomenutých autorů, na jejichž výstavy se leckdy nezmohly ani galerie velkých měst, mezi stálými návštěvníky je nejenom široká veřejnost z okolí, ale i milovníci dobrého umění z Prahy, Českých Budějovic, Tábora, Veselý nad Lužnicí a dalších okolních měst.

Přehled výstavní a publikační činnosti za rok 2018IMG_2194 fotoDusanDostal Fialova_Benes Fialova_Benes_Spejchar_Zelec 27_10_2018

V loni uvedla Obrazárně Želeč díla sedmi výtvarných umělců, byly vydány dvě knihy a dva výstavní katalogy. Celoroční provoz obrazárny a náklady vernisáží hradila rodina Martina Nováka, publikace ve vysoké kvalitě vyrobila Nová tiskárna Pelhřimov a jejich vydání podpořila Obec Želeč a přispěly i České přístavy a.s. Celková návštěvnost (včetně účasti na vernisážích a samostatných koncertech) dosáhla počtu 4.760 návštěvníků.
Jak nám řekl kunsthistorik a kurátor Pavel Šmidrkal, rok 2018 zahajovala výstava dětské literatury vydávané zejména v meziválečném období a za časů monarchie, soustředěná pod názvem Sto krásných a víc. Jednalo se často o první vydání a slavné autory (J. Foglar, J, Karafiát, O. Sekora). Doprovodný katalog zahrnoval i titulní stránky dětských časopisů a dnes již vzácné ukázky reklamních (sešitkových), ilustrovaných pohádek. Následovala rozsáhlá prezentace díla malíře a sochaře Jana Rýze, završená vydáním reprezentativní knihy jeho prací pod názvem Skrytý pohon. Tato přehlídka akvarelů, olejomaleb, asambláží a umělohmotných objektů (tzv. plastilů), otevřela cestu k následnému představení Rýzovy rozsáhlé pozůstalosti v Galerii kritiků na Jungmannově náměstí v Praze. Celostátní událost představoval výběr obrazů krajináře Gustava Macouna (žák prof. A. Slavíčka) uvedený jako Balada o soumraku. Návštěvníci expozice přijížděli z celé republiky a příznivě hodnotili nejen výstavu, ale i knihu o díle tohoto malíře, která u nás chyběla desítky let a dnes představuje jediný, rozsáhlejší přehled tvorby tohoto malíře. Program Obrazárny Špejchar pokračoval uvedením tří mladých autorek, Kristiny Ekrtové, Lenky Kurovské a Petry Skluzáčkové.  Svůj přístup k malování a způsob tvorby s úspěchem názorně předvedly návštěvníkům Dnů otevřených ateliérů v Želeči, které zastřešilo Oddělení kultury KÚ JČ kraje. Poslední dva měsíce roku 2018 patřily v Obrazárně Želeč dílu malířky Ivy Fialové a grafika Pavla Beneše. Jejich osobnost a tvorbu přiblížil Michal Stein (textař, kurátor, scénárista) a novinář Miloš Čermák.

014Špičkoví umělci, jedineční autoři, vzácní hosté

Každá z akcí představované galerie stojí nejenom za návštěvu, ale i medializaci. Kupříkladu vzpomínanou výstavu slavného krajináře Gustava Macouna zahájil svým zpěvem sólista Státní opery Praha Aleš Briscein, následovaly duety s Michaelou Katrákovou. Při vernisáži se též křtila velká kniha Macounových obrazů z pera Pavla Šmidrkala, za účasti bojovníka od Dukly, generála Václava Kuchyňky a dalších významných hostů. Velkolepou akcí byl kupříkladu i Koncert vděku a přátelství dechového orchestru a pěveckého sboru z Nebrasky (USA), který při svém Evropském turné (Vídeň, Salszburg, Mnichova, Praha) zamířil i do Obrazárny Špejchar Želeč, aby tam rozvinul své umění od řízných pochodových skladeb až k bránám svištivému swingu a od chrámových chorálů až po klenbu baladických spirituálů, řečeno slovy prozaika Šmidrkala. Koncert byl věnovaný americkým a všem spojeneckým vojákům, kteří osvobozovali Československo od nacistické tyranie. Do třetice všeho dobrého v našem namátkovém výběru z mnoha skvělých akcí, úžasný byl i křest knihy humorných povídek Babráci Pavla Šmidrkala, za účasti herečky Adriany Sobotové a mistra herce komediálních rolí Luďka Soboty.

Závěrem, na co se můžeme těšit letos?Zamecnik

Galerista Pavel Šmidrkal srdečně zve na zahájení výstavní šňůry v tomto roce – v sobotu 23. února se bude konat vernisáž výstavy kreslených vtipů, fotografií, sbírkových předmětů a knih dnes již legendárního humoristy a kreslíře Jiřího Wintra Neprakty z mistrovy pozůstalosti. Zároveň se milovníkům malířského díla představí brněnský kumštýř, akademický malíř Přemysl Pitřík. Jarní pokračování cesty ve Špejcharu se ponese v duchu výstavy filmových plakátů Olgy a Josefa Vyleťalových a v létě se vystaví obrazy aktů pod názvem Linie touhy, akce doprovozená vydáním stejnojmenné knihy.
Ale tahle činnost už bude námětem pro další články o této největší a nejakčnější galerii na území Jihočeského kraje.

Ivan Černý
Foto archív Galerie Špejchar Želeč

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...