Úvod Hudba Nové CD Jany Rychterové
Hudba

Nové CD Jany Rychterové

27

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_ad9Před krátkým časem byla redakce našeho listu přítomna malému svátku všedního dne. V Divadle Semafor, zaplněném do posledního místa, pokřtili populární bavič Ivo Šmoldas a moderátor Karel Voříšek CD Dneska ještě můžem z autorské dílny neméně populární hvězdy lehkých múz, písničkářky Jany Rychterové. Po křtu následoval zpěvaččin koncert, odměněný několikaminutovým potleskem.

CD Dneska ještě můžem obsahuje celkem 14 písní. Album je žánrově pestré, na pomezí šansonu, folku a blues. Jak říkají již dnes nadšení recenzenti, texty písní jsou nejen humorné, ale i k zamyšlení. Jak jsme povětšinou u této zpěvačky zvyklí, i v tomto případě je autorkou jak textu, tak i hudby. Na představovaném hudebním nosiči ji doprovází její kapela ve složení Eva Šašinková (kontrabas), Michal Žára (housle, viola, bicí) a Radim Linhart (piano).

Jana Rychterová na plný plynJanaa moto

Tato půvabná, zdá se pořád rozesmátá černovláska, takříkajíc v nejlepších letech, je často medializovaná. Na nezájem novin a časopisů si tedy rozhodně stěžovat nemůže. Zatím, co bulvár především zajímá, kolikráte, že je vdaná (třikrát), jaké má či měla míry přes ňadra či boky, jak (a za jak dlouho) dokázala zhubnout patnáct kilo a nezošklivět, či, že se nejlépe cítí za řídítky svého amerického motocyklu značky Indián, tak seriózní magazíny na životný styl a kulturu, se především věnují její bohaté tvorbě. Zde jede takříkajíc po motorkářsku na plný plyn. A to hned od svých tvůrčích začátků, kdy po absolutoriu pedagogické fakulty a během své učitelské praxe byla členkou folklorního souboru Hořeňák z Lázní Bělohradu, se kterým vystupovala jak na domácích, tak i mnoha zahraničních festivalech.

krest Mudra_b37Od lidovek k jazzu, a ještě dál…

Jana Rychterová se narodila koncem května roku 1971 ve Strašicích u Rokycan. Po studiu několik let učila v Nové Pace. Tady se formoval její vřelý vztah k dětem. Již na škole složila pro ně první písničky a časem se definitivně rozhodla mezi pedagogickou činností a zpěvem. Její první vystoupení pro děti byly pořady Hrátky s češtinou nebo Hrátky s dopravní výchovou. Díky tomu, že byly úspěšné, časem přibyla řada dalších. Své první CD Jana Rychterová natočila v roce 2000. Byla to věc pro děti, kde zúročila své Hrátky s češtinou a s dopravní výchovou. Toto CD se dodnes úspěšně používá ve školách při výuce. Poté pár let účinkovala v jazzovém Hot§Sweet Orchestra společně s Jiřím Suchým, což, jak říká, byla její nejlepší škola profesionality. V té době začala skládat písně pro dospělé a našla se v šansonu – do povědomí hudebních kritiků vstoupila jako šansoniérka – písničkářka. Na tuto notu vydává CD Po cestách soumraku v roce 2002.
Protože je Jana Rychterová všestranný talent, snaží se uplatnit i v dalších příbuzných oborech a začala se úspěšně věnovat moderování. V roce 2003 pak přichází nabídka, aby se stala pravidelným hostem pořadu Šanson – věc veřejná na ČRo2. V roce 2005 vyšlo další její CD, tentokrát s názvem To je život..!
Mimo písní toto cédéčko posluchače zaujme i houslovými doprovody excelentní houslistky Lenky Uhlíkové, která s Janou Rychterovou tvoří sehranou dvojku.

Two Voices na scénu!Jana F Pasek

Další koncertní náplň představované umělkyně tvoří v současné době crossoverové vokální těleso Two Voices Jany Rychterové, které se věnuje netradičnímu způsobu interpretace slavných skladeb klasiky i popu. Její pěveckou kolegyní je zde Dája Šimíčková (Shadde Yadda či Prime Time Voice), na kontrabas hraje Eva Šašinková a na housle Michal Žára. Principálka této party Jana Rychterová zpívá, doprovází na kytaru a především – je autorkou textů této úspěšné formace. Texty se linou v humorném duchu (např. Chačaturjanův Šavlový tanec o krádežích nebo Bachův Braniborský koncert č. 3 o tréninku na půlmaraton), obsahují ale i duchovní témata (např. Bachův Air či Charpentierovo Te Deum). Domovskou scénou Two Voices je slavné Divadlo Semafor, značka kvality dobré zábavy a muziky. Poprvé zde Two Voices koncertovalo v únoru 2009 a od té doby vydalo tři úspěšná cédéčka, posledním v pořadí je Crazy Classic.
Na jmenovaných prknech, která znamenají svět, byla také pokřtěna další dvě autorská CD Jany Rychterové – Mrak (jehož křtu se zhostila legendární dvojice Jitka Molavcová a Jiří Suchý) a Tak hraj. Na obou CD ji doprovázel houslista Vladimír Pecháček, ovšem nástrojové obsazení se začalo pomalu, ale jistě rozrůstat.

Jana moto2A v poslední době…

…se stále častěji Jana Rychterová vrací ke své písničkářské tvorbě. Její chytré texty jsou plné humoru a optimismu. Na koncertních pódiích ji doprovází kapela ve složení Eva Šašinková (kontrabas), Michal Žára (housle), Radim Linhart (klavír) a Eliška Vostrá (bicí). Rychterová si umí dělat legraci jak ze sebe, tak i ze svého okolí, které má dobře odpozorované. Koncem roku 2013 vydala velmi povedené CD s dětskými písničkami Zpívací písničky, o dva roky později pak vychází Zpívací písničky 2. Vystupování pro děti bere jako relaxaci, při které vymění večerní šaty za klaunské kalhoty. Posledních pět let mj. pracuje v Českém Rozhlase jako moderátorka Rádia Junior.

Připravil Ivan Černý
Foto archiv Jany Rychterové

 

 

Populární články

Související články

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

HudbaKnihyKultura

Napsal písňový text i na tácek od piva

Potkali jsme se před krátkým časem u příležitosti křtu monografie kreslíře-humoristy Slávy...

HudbaUmění

Recitál Lucie Zhory v ArcusGallery

Po více jak čtyřech letech se vrací kutnohorská ArcusGallery do magického prostoru...

HudbaKnihy

Slavní čeští skladatelé

Před krátkým časem vydalo Národní muzeum v Praze jedinečnou publikaci, zabývající se Bedřichem...