Úvod Výstavy To byl mistr NEPRAKTA!
Výstavy

To byl mistr NEPRAKTA!

25

DSC_9637Do kolotoče výstav výtvarného umění totoho roku vstoupila přední jihočeská Obrazárna Špejchar v Želeči skvělým představením díla Jiřího Wintra-Neprakty. Až do konce května je zde k vidění nejenom velké množství jeho obrázků, včetně unikátní kolekcí námětů od Wintrových spolupracovníků Bedřicha Kopecného nebo Miroslava Švandrlíka, ale i originály mistrových kreseb. Nechybí ani doplněk v podobě tří desítek knih, ilustrovaných Nepraktou, jakož i pár předmětů z jeho sbírky starožitností, včetně samurajského meče.  Velký zájem milovníků díla tohoto umělce patří i katalogu k výstavě. Publikaci, která se stala od prvního dne po vernisáži této jedinečné výstavy sama sběratelským artiklem.

Pamlsky firmy Neprakta

Útlá velkoformátová brožovaná knížka na křídovém papíře, skvěle polygraficky vyvedená, je z autorské dílny novináře, spisovatele a galeristy Pavla Šmidrkala. Napsaná jest vtipně, lehkým perem a v obraze, plně korespondujícím jak s vystavenými obrázky, tak celým Nepraktovým přístupem k životu. Publicista Šmidrkal je zkušený autor, sám kunsthistorik tělem i duší, mající za sebou slušnou řádku výstavních katalogů a výtvarných autobiografických kniz známých, i polozapomenutých umělců. Na třech desítkách stránek autor čtenáři servíruje jak mistrův kumštýřský životopis, doplněný řadou unikátních snímků, tak i kapitoly s výběrem vtipů, při kterých se pisatel těchto řádku nezdržel hlučného smíchu. Úsměv na líci a dobrouDSC_9639 náladu čtenáři přikouzlí hned zkraje ukázka Nepraktových obálek dnes již legendárního humoristicko-satirického týdeníku Dikobraz. Pro většinu z nás je zajímavá kapitola NEPRAKTickéZAČÁTKY, kde je zřetelná Wintrova snaha najít ty pravé kreslířské prostředky ke svému kumštýřskému vyjádření. Člověk znalý věci snadno vystopuje inspiraci v Ladově či Hofmeisterově kresbě. Je úžasné sledovat, jak se Neprakta časem propracoval ke svému jedinečnému a nezaměnitelnému stylu. Z hlediska techniky kresby se časem Wintr našel v zjednodušující a tlusté čáře, o čem on sám ve svých vzpomínkách říkal, že to bylo vlivem tehdejší poválečné polygrafie, zastaralých strojů a špatného novinového papíru, kdy se musel snažit, aby byl jeho obrázek i po zmenšení čitelný. A pak již následuje hostina kresleného humoru, členěná do základních námětových zájmů vzpomínaného Mistra:  POZDRAVY Z NEANDRTÁLU, ANTICKÉ MOTIVY a  BIBLICKÉ PODNĚTY,   ZE STARÝCH BÁJÍ ,  NA PRÁVU ÚTRPNÉM,  Z TEMNÉHO STŘEDOVĚKU, TROCHA RENESANCE,  Z VOJENSKÉHO SUKNA,  Z LOŽNIC,  PŘED STOLETÍM,  LUPIČI a SOUDY, NA KOŠTĚTI,  NAŠI POTOMCI, PIJME NA ZDRAVÍ , NA HOUBY , IN FLAGRANTI,  TRÝZNĚ LÁSKY,  MANŽELSKÉ ROZPRAVY,  Z ŘÍŠE ZVÍŘAT a  EROTIKA Z POHÁDKY DO POHÁDKY. 

DSC_9635Velmi zajímavé jsou závěrečné kapitoly, ukazující dosud nikde nepublikované návrhy námětů a jejich zpracování dle Wintrových představ . Vše dokresluje defilé vybraných obálek Nepraktových gramofonových desek, knižních obalů, plakátů, pohlednic i péefek, což vše dohromady dnes činí sběratelsky vyhledávaný a na aukcích a dražbách výtvarného umění žádaný artikl. Publikaci pak korunují osobní vzpomínky Jaroslava Kopeckého, známého nepraktologa a redaktora nakladatelství Epocha, kde často firmu NEPRAKTA vydávali.

Světový rekordman v počtu kresleného humoru

Vzpomínaný Jiří Wintr se narodil roku 1924, zemřel 2011. Encyklopedie výtvarného umění o něm hovoří jako o kreslíři, grafikovi, malíři a karikaturistovi, jehož mistrovství lze srovnat s mistrovstvím umělce vskutku národního – Josefa Lady. Za zmínku stojí, že se u tohoto skvělého kumštýře neopakuje ani v jediném případě (!) obličej jeho figur. Navíc se Wintrovo dílo vyznačuje neuvěřitelnou precisností! Jeho zvířata, historické kostýmy, zbraně i oblečení jsou vždy přesně zachyceny jak z hlediska názvu, tak doby samotné, což mj. svědčí o hlubokých znalostech tohoto vpravdě kreslícího encyklopedisty.Zbývá dodat, že je Jiří Wintr zapsán v Guinnessově knize rekordů se svým ohromujícím počtem kreslených vtipů, dosahujících počtu cca 33 000 kusů. První mu vyšel v roce 1948, poslední několik dní před odchodem z tohoto slzavého údolí, které firma Neprakta uměla dokonale rozesmát.DSC_9638
A jak říká Pavel Šmidrkal, svým kumštem se stal Jiří Wintr nesmrtelným, neb se o jeho kreslený humor i současní vydavatelé knížek a kalendářů přetahují takříkajíc ostošest. Též je o jeho dílo neutuchající sběratelský zájem, na aukcích není ničím neobvyklým, když jeho originály a signované kresby dosahují částek hodně přes deset tisíc korun.

Připravil Ivan Černý
Foto archiv Obrazárna Špejchar Želeč

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...