Úvod Divadlo Do Česka letí Karlsson – Karkulín
Divadlo

Do Česka letí Karlsson – Karkulín

28
????????????????????????????????????

Karkulín, Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhá punčocha: kdo by neznal nesmrtelné knihy Astrid Lindgrenové! Už více než 60 let rozehrávají úsměv na tvářích československých a českých dětí, které Lasse, Bosse, Anna, Britta, Olle a Kerstin provázejí stránkami jejich prvních přečtených knížek. A což teprve pihatá chytrolínka Pipi! A což teprve Karkulín!

Karkulín s kamarádkou Astrid
Ben s kamarádkou Astrid

Chlubílek Karkulín stejně jako zrzka Pipi punčochatá naše děti rozveselují nejenom v knížkách (výtvarně je ztvárnila dvorní lindgrenovská ilustrátorka Helena Zmatlíková a klasik dětské lustrace Adolf Born), ale také ve filmech. Ty, ač mají víc než padesát let, neztrácejí nic ze svého půvabu, humoru a laskavosti.

Z animované pohádky – divadelní muzikál

Vychovatelka Freken Bok. Srovná Bena do latě?
Vychovatelka Freken Bok. Srovná Bena do latě?

Postavy švédské spisovatelky zná celý svět. Mimořádnou popularitu si získaly v bývalém Sovětském svazu, kde se Karlsson (autoři sovětské adaptace tlouštíkovi s vrtulkou na zádech ponechali švédské jméno) stal jedním z nejoblíbenějších „animáků“ všech dob. Před deseti lety z televizní obrazovky Karlsson vylétl na pódium divadel nejprve v Rusku a později i ve velkých městech Evropy a Severní Ameriky. Tvůrci ruského producentského centra Triumf klasickou pohádku doplnili písněmi. Měkká, pastelová, plyšová scéna a veselé kostýmy vyzařují dobrotu, laskavost; dialogy hladí dětskou dušičku, ukazují sílu přátelství, snů a přání.

DSC_7284_orez

První dějství a dětští diváci se seznamují s Benem, malým klukem, který si nemá s kým hrát. Brzy se objevuje kulaťoučký Karkulín – přistává měkce s vrtulkou na zádech v pokoji nového kamaráda a legrace může začít! Výkon dvanáctiletého představitele chlapečka Bena je neuvěřitelný. Okamžitě si získává srdce dětí v sále, malí diváci neposedí, fandí Benovi, radí mu, chtějí pomoci. Kdo je zvyklý chodit s dětmi do divadla (představení Ben a Karkulín autoři doporučují dětem od 3 let) bude překvapen, jak dobře se daří hercům zatáhnout malé publikum do děje! A rodiče se také rozhodně nenudí, scénář myslí i na dospěláky a baví je chytrými obraty a replikami. Hra s jednou přestávkou rychle uteče a děti jsou pozvány na pódium vyfotit se s Benem, Karkulínem, maminkou Bena, ségrou-puberťačkou Betan, kamarádkou Astrid, přísnou, přitom srandovní vychovatelkou Freken Bok i napravenými lupiči.

DSC_7247_orezNa podzim v Česku

Po desetiletém pilování muzikálu na scénách celého světa Karlsson – Karkulín přiletí konečně do České republiky. Od září bude k vidění v divadlech velkých měst, nastudován bude v českém jazyce se zapojením místních umělců. Producentské centrum Triumf dále pro české publikum připravuje muzikál Alenka v říši divů s 3D efekty. Neuslyšíte v něm jediný playback: herci (stejně jako v Karkulínovi i dalších představeních) zpívají výlučně živě.

Mikuláš Černý
foto: autor

Populární články

Související články

DivadloKnihyUmění

To byla pražská bohéma!

Před krátkým časem vydalo populární pražské nakladatelství Olympia jedinečnou knížku málo známých...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí...

Divadlo

V nové sezóně Divadla Kampa

Mezi Kampou a Sokolem hledejte starobylý dům. Původní barokní letohrádek v patře ukrývá...