Úvod Umění Co dnes dělá akademický malíř František Leták
UměníVýstavy

Co dnes dělá akademický malíř František Leták

25

„Letošní září jsem žil vynikající kutnohorskou výstavou v galerii knihkupectví Kosmas, kterou milovníci výtvarného umění najdou na Komenského náměstí. Zde se prezentovaly tři desítky českých výtvarníků a výtvarnic na téma Kutná Hora. Prodejní výstava představuje kumštýře širokého tvůrčího záběru, od olejů, akvarelů, kreseb či grafických listů, fotografií i keramické plastiky a faksimile až po pohlednice,“ prozrazuje akademický malíř František Leták, který je mj. velmi populární v Japonsku. 

František Leták na vernisáži vzpomínané výstavy v Kutné Hoře, spolu s Veronikou Holou, která s ArcusGallery připravuje na listopad 2019 výstavu Moje industriální já. Leták měl v těchto prostorách výstavu v květnu a červnu, nazvanou Obrazy z posledních…
František Leták na vernisáži vzpomínané výstavy v Kutné Hoře, spolu s Veronikou Holou, která s ArcusGallery připravuje na listopad 2019 výstavu Moje industriální já. Leták měl v těchto prostorách výstavu v květnu a červnu, nazvanou Obrazy z posledních…

„Pražské umělce zastupovala malířka, sochařka, divadelnice a sklářská výtvarnice Veronika Holá se svým skleněným obrazem, já vystavoval dva své oleje, které před krátkým časem vznikly při mých toulkách historickými uličkami Hor Kutných. Smekám pomyslný klobouk na úsilím kutnohorské umělecké agentury ArcusGallery a vydavatelství Globus, jak manažersky náročnou prezentaci našich předních kumštýřů úspěšně zvládla. Především malíři jsou většinou těžko řízený živel, vybrat ty nejlepší, oslovit je a vystavit, laik si ten kus práce sotva dokáže představit. Vyjmenujme alespoň několik: Josef Krčil, Čestmír Pechr, Pavel Sukdolák, Tomáš Bím, Jaromír Procházka, Jitka Rudolfová, Jiřina Stupková, Vladimír Císař, Vlastimil Bareš, Radek Černovský, Jiří D. Dostál… Součástí výstavy byla i tradiční dobročinná akce, jejíž výtěžek pořadatelé věnovali občanskému sdružení Belveder, jehož prvotním cílem je záchrana chátrající kaple sv. Jana Křtitele na vrchu Vysoká. Výstava je k vidění až do středy 2. října tohoto roku a rád na ní uměnímilovnou veřejnost tímto zvu.

Letákův portrét badatelky, publicistky a spisovatelky Mileny Městecké
Letákův portrét badatelky, publicistky a spisovatelky Mileny Městecké

V tento čas jsem právě dokončil portrét badatelky a publicistky Mileny Městecké. Při práci na tomto díle jsem zvolil nelehkou tvůrčí cestu, při níž jsem si dal za úkol upozadit krásu ztvárňované a zdůraznit oduševnělost její tváře. Názory, zda se mi to povedlo či ne, nechám na jiných.

A s prvním říjnem začínáme pracovat s autorem těchto řádku, novinářem a spisovatelem, na mé malířské autobiografii. Na zádech mám sedm křížků, a to už je důvod k jakési bilanci. Rád se s budoucími čtenáři podělím o zážitky z mé umělecké dráhy, od dětství přes sklářskou školu, Akademii i života běh s paletou v ruce. Mnoho jsem zažil, mnohé z branže poznal, mám jedinečné vzpomínky na profesory, spolužáky a galeristy z domova i zahraničí. Nic nebudu lakovat na růžovo, to slibuji již teď, a nastavím zrcadlo poslednímu půl století českému výtvarnému umění. Název knihy už máme: Portrétista Prahy…“ 

Záběr z vernisáže v Kutné Hoře, Veronika Holá zprava
Záběr z vernisáže v Kutné Hoře, Veronika Holá zprava

Akademický malíř František Leták se narodil v roce 1949 v Ústí nad Labem. Od roku 1953 žil v Litoměřicích. Byla to láska ke kreslení, která ho přivedla v roce 1966 na Střední průmyslovou sklářskou školu v Kamenickém Šenově. Zde si vybral obor malování, tvarování a leptání skla. Rok po absolutoriu (1971) nastoupil na Akademii výtvarného umění v Praze, do ateliéru Františka Jiroudka, kde se zabýval krajinomalbou. U Raimunda Ondráčka studoval restaurování, figurální malbu pak u Karla Součka. Leták studia na AVU ukončil v roce 1977.

Nyní František Leták žije a tvoří v Praze. Maluje krajinu, zátiší a je též zručným portrétistou a malířem aktů. Především se ale realizuje v tzv. portrétech města. Své dílo vystavuje v galeriích doma i v zahraničí, kromě jiného v Řecku, na Kypru či pravidelně v Japonsku.

 

Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...