Úvod Krása a zdraví Při výběru čaje při kojení buďte opatrné!
Krása a zdravíLifestyleTrendy zdraví a krásy

Při výběru čaje při kojení buďte opatrné!

34

Na kvalitu a zdravotní efekty toho, co zkonzumujeme, musíme dbát po celý život. V raném dětství a období kojení je ale obzvlášť důležité podrobit každou potravinu pečlivému zkoumání. A nejinak je tomu i s čaji. Pro kojící matky a malé děti existuje celá řada omezení. Co si tedy beze strachu dopřát?

cajova-zahrada.cz_image 1

Svých oblíbených chutí se nemusíte vzdávat ani při kojení. Pokud jste propadli černému nebo zelenému čaji, ale nechcete konzumovat tein (tedy kofein obsažený v čaji), sáhněte po jeho bezkofeinových variantách. Dopřejte si černý čaj ze slavné indické čajové oblasti Darjeeling, z něhož byl tein šetrnou cestou odstraněn. Stejně tak si můžete užít čínskou senchu. Tein byl z tohoto čaje odstraněn metodou vysokotlaké extrakce, nápoj si však zachoval svou lahodnou chuť a ostatní kvality.

cajova-zahrada.cz_image 3

Dětem i maminkám určitě zachutnají dva čaje původem z jižní Afriky. Jde o rooibos a o něco méně známý honeybush. Obě rostliny mají společnou lahodnou chuť, obsahují mnoho minerálů a vitamínů a přirozeně se v nich nevyskytuje tein, protože rooibos ani honeybush nejsou čajovou odrůdou. Dopřejte si červený rooibos, který skvěle chutná horký i studený, nebo červený honeybush vyznačující se jemnou medovou chutí.

cajova-zahrada.cz_image 2

Chybu neuděláte s kvalitními ovocnými čaji. Připravte sobě a svým dětem čaj z ananasu a broskví. Tento nápoj chutná skvěle po celý rok, v létě jej ale můžete připravit tak, že jej zalijete studenou vodou a necháte přes noc stát v lednici. Ráno je osvěžující nápoj hotový. Další oblíbenou chutí je Strašidelný les s šípky, ibiškem, meruňkami, bezinkou, červeným rybízem či ostružinami.

cajova-zahrada.cz_image 5

Sáhnout můžete také po osvědčených bylinkách. Už naše prababičky vařily svým dětem čaje heřmánkové, šípkové mateřídouškové či lipové. My k nim dnes můžeme přidat ještě například ibišek. Při přípravě bylinkových čajů malým dětem buďte opatrní. Dbejte na malé množství a čaj nepodávejte příliš často. Dětská bříška jsou velmi citlivá a velké množství špatně zvolených bylinek by je mohlo poškodit.

Populární články

Související články

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

Krása a zdraví

Představujeme jedinečné Ozdravné centrum FUZHI

V čase respiračních chorob, dlouhotrvajícího boje s pandemií covidu a dalších nástrah, oslabujících naší...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví...