Úvod Výstavy Povánoční ohlédnutí za skleněnou krásou
Výstavy

Povánoční ohlédnutí za skleněnou krásou

28

20200109_133758Vánoční stromečky dosloužily již v tento čas definitivně. Než jim začaly padat jehličky na koberce k velkému nadšení hospodyněk, tak putovaly k popelnicím. A barevné řetězy, skleněné špičky či hvězdy a další vánoční ozdoby do krabic našich domácností, aby rozsvítily (nejen) dětské oči, zase až koncem prosince po štědrovečerní večeři. Každému, komu bylo ale líto, že ten hezký čas svátků skončil, byly určeny dvě mimořádné výstavy kolekcí vánočních ozdob, končící v tento čas v Městském informačním středisku Domu porcelánu s modrou krví v Dubí a jedinečném Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Vánoční ozdoby z Jičína

Až do pětadvacátého ledna tohoto roku mohli zájemci shlédnout mimořádnou prezentaci skleněných vánočních ozdob tradiční ruční výroby firmy HAN s.r.o. ve shora jmenovaném Domě porcelánu v Dubí u Teplic. Ve vitrínách výstavní haly bylo na co se dívat. Rodinná firma se zde prezentovala výběrem toho nejlepšího, co vyrábí – i při nejlepší vůli však nebylo možné sem vtěsnat průřez vzorů z 16 000 dekorů v 60020200109_134105 barevných dekorech, tvořící nabídku společnosti HAN, která vznikla zkraje 90. let minulého století. Dnes zaměstnává dvě desítky zručných pracovníků a zhruba 90 procent její ruční, tradiční produkce vánočních ozdob putuje do zahraničí. Především pak do Švýcarska, Německa a Francie.  Na vzpomínané výstavě jsme viděli především moderní část produkce vánočních ozdob, skvěle doplňující tradiční nabídku. Velký dojem v nás zanechala kupříkladu nová kolekce Mucha, vyrobená při příležitosti 100. vzniku Československa nebo tzv. Svatováclavská kolekce.
Společnost HAN však neusíná na příslovečných vavřínech a snaží se přicházet s dalším novotami. A tak tito jičínští skláři připravili speciální dárkové a dekorační ozdoby na svátek zamilovaných – valentýnský sortiment tvoří ručně foukaná skleněná srdíčka různých dekorů a velikostí.
20200109_133821A v současné době též pracují i na velikonočních ozdobách – skleněná vajíčka, zajíčci či kačenky, máme se na co těšit. Zbývá dodat, že vajíčka budou laděna do modrobílé kombinace, podobné cibulovému dekoru legendárního porcelánu z Dubí. Takže, vážení, jistě ta vzpomínaná krása zde bude opět za rok, po Vánocích, zase v činorodém a zajímavém Městském informačním centru k vidění.20200109_133925

Více na: infocentrum-dubi.cz

Současné české vánoční ozdoby

Výstavy skleněných vánočních ozdob jsou ve sklářském jabloneckém muzeu tradiční záležitostí. Na té, z přelomu 2019/2020, nazvané Současné české vánoční ozdoby, jsou až do 16. února tohoto roku poprvé k vidění unikáty a kolekce, vytvořené právě pro tuto jedinečnou akci. Rodinná firma GLASSOR se kupříkladu prezentuje největší vánoční ozdobou, exportní firma Soucasne ceske vanocni ozdoby - Glassor (1)ORNEX zase zaujme novými exkluzivními vzory a tradiční výrobce RAUTIS, který se zabývá zhotovováním tzv. perličkových vánočních ozdob, v muzeu poprvé představil svou novinku – kolekci 3D hvězd.
Jak nám řekla při prohlídce výstavy ředitelka muzea Milada Valečková, tato výstava je velmi důležitou předehrou před otevřením nové stále expozice skleněných vánočních ozdob Svět zázraku v muzejní přístavbě jabloneckého muzea, jejíž otevření se plánuje na rok 2021.HM512279_P201402080834901

Více na: www.msb-jablonec.cz

 

Ivan Černý

Foto:
výstava ozdob v Dubí – Milena Městecká
výstava v Jablonci – archiv muzea

 

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

UměníVýstavy

Deset svíček na želečském dortu

V loňském roce oslavila historická sýpka na jihu Čech proměněná z dobové zemědělské...