Úvod Společnost Hradčany, jak je neznáte, a díky bříškům prstů poznáte
Společnost

Hradčany, jak je neznáte, a díky bříškům prstů poznáte

58

 

Před krátkým časem oslavil samostatný Rotary distrikt 2240, který sdružuje na 80 klubů z ČR a SR, své 20. výročí novodobé existence. Díky svým zásadám, které mimo jiné zní „Služba nad vlastní zájmy“, věnoval Rotary klub Praha City při této příležitosti hlavnímu městu republiky a jeho nevidomým občanům, i slabozrakým návštěvníkům z domova a zahraničí, unikátní tzv. haptický model Pražského hradu. Ten, po svém umístění, prostřednictvím osahání a textem ve slepeckém písmu, seznámí nevidomé s pražskou dominantou.

Dotkni se Pražské historie

Při malé předpremiéře z května loňského roku byl poslancům, představitelům hlavního města, odborníkům a části veřejnosti představen na Slovanském ostrově závěrečný návrh modelu a symbolicky položen základní kámen tohoto modelu. Stalo se tak pod záštitou tehdy místostarosty, dnes starosty Městské části Praha 1 Ing. Petra Hejmy a, poslanců Poslanecké sněmovny ČR Ing. Patrika Nachera, který se současně i v pražském zastupitelstvu mj. věnuje také sociálním službám, a poslance PS Roberta Králíčka. Malou slavností prováděla Ing. Eva Volšická, členka Rotary klubu Praha City, iniciátorka projektu, které jsme položili několik otázek.
Haptický neboli dotekový model Hradčan tedy umožní nevidomým a slabozrakým lidem poznat a „vidět“ pražskou dominantu Pražský hrad…

Momentka ze slavnostního poklepání kladívkem se shora jmenovanými účastníky tohoto malého svátku všedního dne. Základní kámen byl instalován symbolicky během Distriktní konference 2019 v čase oslav 20. výročí působení samostatného Rotary distriktu ČR a SROV.
Momentka ze slavnostního poklepání kladívkem se shora jmenovanými účastníky tohoto malého svátku všedního dne. Základní kámen byl instalován symbolicky během Distriktní konference 2019 v čase oslav 20. výročí působení samostatného Rotary distriktu ČR a SROV.

„Lidé se zrakovým postižením a nevidomí nemají možnost seznámit se s tvarem objektů jiným způsobem, než hmatovým…“ vysvětluje Volšická, „Poznání a vnímání kulturních historických památek, chrámů, hradů či zámků jim tedy zprostředkuje jednak popis objektu jinou osobou, ale hlavně osobním vnímáním, a to prostřednictvím již vzpomínaného hmatu. To je ostatně také cíl našeho projektu – zpřístupnit osobám se zrakovým postižením náš nejvýznamnější historický památkový objekt města Prahy…“

Pro nevidomé je tento způsob poznávání světa a svého okolí zcela zásadní. Slabozrací, kteří v reálu špatně vidí do dálky i do výšky, si navíc mohou model prohlédnout naprosto z blízka a ze všech stran, tak, jak jim jinak zrak neumožňuje. Zajímá nás, jak se myšlenka tohoto jedinečného projektu vlastně zrodila…

„Na jedné z pravidelných schůzek našeho Rotary klubu Praha City jsme si uvědomili, že se dotykové modely postupně objevují v mnoha metropolích celého světa. A že je škoda, že v Praze, ve městě s mnohasetletou kulturní tradicí ještě takovýto haptický model není. A že by to byl krásný dar našeho klubu lidem se zrakovým postižením, ale ne jenom jim, vždyť i lidé bez problémů se zrakem se rádi podívají a zorientují se na modelu, jak je postavena dominanta Prahy…Slovo dalo slovo, a protože hlavní myšlenka rotariánství je pomáhat, od nápadu k činu nebylo daleko…“ usmívá se inženýrka Volšická. „Zní to jednoduše, ale ukázalo se, že k prosazení naší myšlenky je potřeba překonat celou řadu administrativních kroků, a realizace je značně i finančně a organizačně náročná. Bez nynější podpory z Prahy 1, poslanců, i mnoha rotariánů dokonce i ze zahraničí by to asi nešlo,“ dodává.

Služba na prvním místě

Pohled do sochařské dílny
Pohled do sochařské dílny

Celosvětovou síť Rotary International spojuje myšlenka, která je vyjádřená mottem „Service Above Self“ (Služba na prvním místě, před vlastními zájmy), kdy rotariáni dobrovolně věnují svůj čas a schopnosti ve prospěch druhých, a to jak v rámci vlastní obce, tak i v mezinárodním měřítku. Na základě etických principů a hodnot, jako je přátelství, služba a vůdcovství, tak naplňují své ušlechtilé poslání – dělat svět lepším. Haptický model Pražského hradu je v rámci turistického ruchu, s každoročními přílivy milionů návštěvníků Prahy ze všech koutů světa, mezi nimiž je spousta nevidomých, jedním z pomyslných střípků rotariánské mozaiky pomoci druhým.

Jak ale představovaný model Hradčan vypadá?

„Model obsahuje všechny výrazné architektonické prvky podle reálné skutečnosti. Má oválný tvar s rozměry 1.300 x 800 milimetrů. Vlastní podstavec je vysoký 600 milimetrů. Model je doplněn popiskami a textem ve zvětšeném písmu a Braillově písmu,“ přikyvuje Eva Volšická a dodává: „Vyveden bude v bronzu, autorem je zkušený designér Nils Hoy ze Zschorlau v Německé spolkové republice, odlévání si vzala na starost špičková česká Umělecká slévárna HVH z Horní Kalné u Hostinného.

Iniciátorka projektu, Ing. Eva Volšická (první vlevo) dodává: Vedle vzdělávacího cíle a podpory nevidomým podporuje tento první hmatový model v Praze ideály hnutí Rotary pomoci a přátelství. Též haptický model podpoří prezentaci pražských rotariánů a celého Distriktu ČR a SR.
Iniciátorka projektu, Ing. Eva Volšická (první vlevo) dodává: Vedle vzdělávacího cíle a podpory nevidomým podporuje tento první hmatový model v Praze ideály hnutí Rotary pomoci a přátelství. Též haptický model podpoří prezentaci pražských rotariánů a celého Distriktu ČR a SR.

Velmi důležité je umístění modelu. Po dlouhých debatách i jednání se zodpovědnými úředníky byl vybrán Slovanský ostrov, kterému Pražáci jinak neřeknou než Žofín. Pohled je odtud, ze špičky nedaleko přístaviště U kotvy a půjčovny lodí a šlapadel, přes most Legií na Hradčany bezkonkurenční. Navíc je sem bezbariérový přístup, a míří sem právě kvůli skvostnému výhledu a jedinečnému panoramatu kroky mnohých návštěvníků Prahy.

Závěrem nás zajímá, kdy zde dojde k instalaci představovaného modelu? Ing. Eva Volšická listuje v paměti i kalendáři na rok 2020 a váhá:

„Naše představa je v létě letošního roku, pokud se nestane něco nepředvídaného, bude model na Slovanský ostrov instalován. Věřím tomu. A snad budou i další.“


Rotary International
Rotary International je nejstarší mezinárodní klubovou organizací na světě. První Rotary klub byl založen 23.února 1905 v Chicagu právníkem P. Harrisem, který pořádal první schůzku se svými třemi přáteli, kterými byli S. Schiele (obchodník s uhlím), E. Loehr (důlní inženýr a E. Shorey (krejčí). Členové si vybrali název Rotary, protože schůzky klubu rotovaly – konaly se pravidelně, avšak pokaždé v jiné kanceláři jednoho z členů klubu.
V současné době Rotary International působí ve více než 200 zemích, kde v 35 000 rotary klubech sdružuje 1,2 mil. členů – žen i mužů, vůdčích osobností a profesionálů z různých oborů.

Odlitek modelu po očištění…
Odlitek modelu po očištění…

Československá pobočka mezinárodního Rotary vznikla ve 20. letech 20. století. Mezi přední naše rotariány patřil kupř. Tomáš Baťa. Zrušeny byly v roce 1948, obnoveny po listopadu 1989. Rotary klub Praha City patří mezi nejaktivnější v republice, pravidelně se na své schůzky schází v hotelu Jalta.

 

Ivan Černý – Foto archiv

Foto v záhlaví: Počítačová podoba modelu

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

DivadloHudbaKnihySpolečnostUmění

Ocenění nositelů dobré nálady

V mediální smršti kolem letošního ročníku Thálie, udělované od roku 1994 Hereckou asociací...

Společnost

Neuvěřitelná výdrž Jiřího Suchého

V roce 1931 u nás ještě vládl jako prezident Tomáš Garrigue Masaryk, v Duchcově...