CestováníUmění

Andělský večer

128

Zkraje června se konala celostátní, již tradiční akce, zvaná Noc kostelů. Zcela netradičně ji ale pojali v severočeských Kunraticích

Jiří Pačinek: Vítejte v Křišťálovém chrámu
Jiří Pačinek: Vítejte v Křišťálovém chrámu

u Cvikova pod názvem Křišťálový chrám Jiřiho Pačinka. Tento žák slavného René Roubíčka a spolupracovník legendárního Bořka Šípka je dnes bezesporu nekorunovaným králem současných českých uměleckých sklářů. Jeho dílo je známo po celém světě, vystavoval kupříkladu ve Vietnamu, Kazachstánu, Číně i Indii, působil v USA. Vraťme se však na Noc kostelů, co se to vlastně v Kunraticích u Cvikova dělo?

V pátek 12.6 se zde konala jedinečná sklářská show. Diváci měli možnost exkurze do huti Jiřího Pačinka, kde viděli ukázku tvorby skla tradičním ručním způsobem, tj. foukáním. Po návštěvě manufaktury, a občerstvení v nové sklářské kantýně U pece při čekání na setmění, se pak ve slavnostně nasvíceném kostele Povýšení svatého Kříže, vyzdobeném uměleckým sklem, rozjel Andělský večer plný vizuálních zážitků.
“Úžasný večer ve znamení hudby, světelných efektů, a živého skla…,“ jak nám nadšeně poreferovala jedna z účastnic akce, kterou připravila obec Kunratice, Sklárna Pačinek a zdejší římskokatolická farnost.

IMA_3757Křehká krása

Jak známo, sklo se jako ušlechtilý materiál objevuje v kostelích, bazilikách a katedrálách po staletí, kdy barevnými vitrážemi prochází paprsky slunce a přes tisíce malých střípků vstupují do duchovního prostoru, který kdysi stvořily myšlenky a vize panovníků, umění jejich architektů a ruce šikovných stavitelů. Stejně magickým prostorem je ale i sklářská huť, ve které se snoubí krása ducha a kreativních myšlenek s uměním sklářských mistrů, kteří

Momentka z exkurze do hutě
Momentka z exkurze do hutě

do žhavého materiálu vtělují svůj dech, pot a náročnou práci. Jak nám řekl David Sobotka, Pačinkův manažer, Křišťálový chrám je unikátním spojením všech těchto atributů a nabízí ojedinělý a intenzivní vizuální zážitek, spočívající v symbióze bezmála dvě sta let starého sakrálního prostoru a moderního uměleckého skla. Jedná se o spojení křivek klasicistní architektury a světla s velkorozměrnými plastikami Jiřího Pačinka a jeho sklářských kolegů, inspirovanými faunou i flórou, hra tvarů, barev a optických efektů.

Velký zájem veřejnosti, vzácní hosté

Kostel Povýšení svatého Kříže po dlouhé době zase jednou lidově řečeno „praskal ve švech“. Jeho prostory byly zaplněny téměř do posledního místa, všichni přítomní byli zvědaví, jak se zde bude jedinečné dílo mistra sklářského vyjímat. Dojem je skutečně mimořádný, skvělé bylo i vstoupení souboru Lusatia Consort. Mezi návštěvníky z řad široké veřejnosti byli též představitelé místní i státní správy včetně zástupců Libereckého kraje a další hosté. Kunratický kostel je od roku 1965 kulturní památka, a nyní i unikátní galerie a stálá expozice skla Jiřího Pačinka, ideální tip na letní výlet.

Kunratická sklárna Pačinek Glass

Jmenovanou huť najdeme, jak jsme již naznačili, v severočeské obci Kunratice u Cvikova, v bezprostřední vzdálenosti od hlavní dopravní komunikace, spojující Nový Bor a Liberec. Jsme v samé srdci tzv. Křišťálového údolí, což je unikátní historické sklářské území, rozkládající se od Kamenického Šenova přes Nový Bor, Liberec a Jablonec nad Nisou až po Harrachov a Železný Brod.

Efektní vizuální zážitky
Efektní vizuální zážitky

Pačinkova kunratická sklárna je od kostela vzdálena několik kroků a zaujme již svou unikátní skleněnou zahradou. Manufaktura bezesporu patří k nejvýznamnějším tvůrcům uměleckého skla, vyráběného tradiční českou technikou foukání a ručního tvarování. Na evropské sklářské scéně působí od roku 2007. Jiří Pačinek patří k zakládajícím členům nového libereckého turistického projektu zvaného Křišťálové údolí, což znamená, že do jeho sklárny mají turisté možnost nejenom nahlédnout, ale třeba zažít komentovanou prohlídku či si dokonce vlastnoručně zkusit vyfouknout nějakou maličkost v rámci propagace tohoto křehkého řemesla a zážitkové turistiky.jirka-03

Více na: www.pacinekglass.com
Návštěvy o víkendu na základě telefonické objednávky, mob.: 608 4504 986 nebo e-mailem: david@pacinekglass.com

Ivan Černý
Foto archiv

 

 

 

 

Populární články

Související články

Cestování

Pozvánka do nejsevernějších Čech

Národní park České Švýcarsko je nejmladším z kvarteta NP České republiky. Hlavním...

Vše o cestování na výstavě v Letňanech 15.-17.3. 2024
CestováníLifestyleRelaxSoutěžZaujalo vás

Cestování všemi způsoby

Baví vás cestování v karavanu nebo toužíte plout na lodi kolem světa nebo...

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...