Úvod Umění Tři radosti v jednom místě
UměníVýstavy

Tři radosti v jednom místě

26

Galerii Záliv najdeme v prostorách bechyňských Libušiných lázní. Založena byla na počátku roku roku 2017 v prvnímBechyne Zaliv 3 patře lázeňského domu Olga, jako dcera známé a činorodé jihočeské Obrazárny Špejchar Želeč. Kdo přijíždí do Bechyně po mostě od Tábora, naskytne se mu hned za mostem vlevo pohled na budovu Olga, takže kromě úžasného přivítání údolím řeky Lužnice, má návštěvník jako první na dlani Galerii Záliv. Výstavní prostory centrální lázeňské budovy nabízí k výstavám 80 metrů čtverečních. Svátky výtvarného umění se zde střídají po dvouměsíčních intervalech. Vstup je sem zdarma, jak pro lázeňské hosty a klienty, tak pro uměnímilovné návštěvníky z blízkého i vzdáleného okolí.

Galerie plní roli zprostředkovatelky umění především lázeňským hostům a jejich blízkým, ale jak jsme shora naznačili, je přístupná i občanům města a široké veřejnosti vůbec. Architektonicky elegantně ztvárněné prostory jsou bohatě zásobeny přirozeným světlem procházejícím přes prosklené stěny. Vystavovaná díla jsou zavěšena na malířských stojanech nebo uložena ve vitrínách. Výstižné, moderní galerijní logo vytvořili v soutěži studenti Střední průmyslové školy umělecko-průmyslové v Bechyni, přičemž vycházeli z jejího lichoběžníkového tvaru připomínajícího vodní záliv.
Bechyne Zaliv 1

Otevřeno je denně, návštěvníků bývá mnoho

 V přízemí budovy Olga se nachází kavárna s příjemným vnitřním i venkovním posezením, a protože zde provoz běží od rána do večera sedm dnů v týdnu, je galerie v tomto čase také přístupná, tedy od 07.00 do 20.00 hod. Nezná zavírací den, nezná ani žádné vstupné, neplatí se tu. A nepotřebuje ani žádnou velkou reklamu, když uvážíme počty pacientů a osob, které o víkendu své blízké v lázních navštíví, dospějeme k úctyhodnému číslu tisíc hostů za měsíc. A to je první velká radost. Bechyňský městský zpravodaj o dění v galerii pravidelně a dostatečně s předstihem informuje.

Výstavy mají různý obsah, ohlíží se i do minulostiBechyne Zaliv vstup

Galerie vedle prezentace děl malířů (většinou regionálních či nějak spjatých s Jihočeským krajem) a prací fotografů, nabízí zajímavosti „na papíře“ ze starých časů. Například hudební dvoulisty, staré fotografie Vlasty Buriana z jeho filmů, bohatě zdobená přání a gratulace z 19. století, reklamní pohádky hojně oblíbené v době mezi světovými válkami. Prostor často naplňuje dávno již odvátá minulost, připomíná se tu krása uplynulých let zachycená výtvarnými umělci v jejich i drobných dílech, jaká představuje exlibris či pohlednice. Nechybí zde ani instalace keramických výrobků, samozřejmě prodejných za nízké ceny. A to je druhá radost.

Významné osobnosti, které galerii prošly

V souvislosti s vernisážemi se v lázeňské galerii objevili umělci zvučných jmen. Například režiséři Zdeněk Troška (Slunce, seno, jahody), Dušan Klein (Jak básníci přicházejí o iluze), Alexej Nosek (Možná přijde i kouzelník) nebo herec Luděk Sobota (Jáchyme, hoď ho do stroje). Na podzim se otevře výstava olejomaleb herečky Jarmily Švehlové, účast na vernisáži přislíbila spisovatelka a scenáristka Halina Pawlowská. Při zahájení každé nové výstavy se tu rozezní hlas operní pěvkyně Michaely Katrákové, které přímo v Bechyni žije. A to je ta třetí avízovaná radost.

Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...