Úvod Knihy Skvělá knižní novinka
Knihy

Skvělá knižní novinka

28

 

Máme před sebou knihu Tomáše Hejny nazvanou Podivně pravdivé příběhy, kterou v současnosti vydalo nakladatelství Olympia. Mladý, leč již zkušený spisovatel, kterému vyšla více jak desítka publikací, se dlouhodobě zabývá studiem dějin literatury, českou i světovou historií a osobnostmi, často i sbíráním pověstí a bájí.Podivne pravdive pribehy

Ve své nové knize nám Hejna nabízí čtyřicet historických povídek, založených na skutečných událostech. A jsou to události více či méně běžnému člověku neznámé. O to více pak napínavé a vzrušující! Posuďte sami: Příběh o líbánkách Ivana Hrozného, o bílé paní, která zabila Fridricha I. Pruského, o svatební noci Kateřiny Veliké nebo třeba o sebevraždě malíře Benjamina Haydona a americkém císaři Nortonovi

Jedinečný tvůrčí přístup…

Tomáš Hejna, který má, jak jsme již naznačili, velmi blízký vztah k historii, nám v představované publikaci ukázal, jak mnohostranně je možné jí vnímat, a literárně zpracovávat. A to v uceleném příběhu, v krátkých útvarech. Hejna, jako jeden z mála publicistů, umí využít zvláštní formu psaní – spojení beletrie s historickým výkladem. Zde vidíme, jak důležité je najít v bludišti dějin příběh a oprostit ho od balastu. Čtení je to krátké, úderné, bez zbytečných popisů.
Jde o čtenářsky oblíbený a přitom originální útvar. Tomáš Hejna historickou epizodu zpracoval nejdříve jako povídku, pak příběh doplnil strohou dějepisnou pasáží.
Tento způsob zpracování je velmi zajímavý a nutno říci objevný, protože čtenáře tak trochu rafinovaně postaví do role posuzovatele.

…a výborný výsledek

Podle Hejnových slov jde o drobné fragmenty dějin, epizodky, které se snažil zpracovat pro čtenáře přijatelnou a dostatečně zábavnou formou. To se mu podařilo, protože kniha se přečte takříkajíc jedním dechem. Čtenář se tedy nejen poučí, ale netrpí pocitem zahlcenosti, jak to u mnohých knih s historickým tématem bývá. V tomto ohledu je Hejna originální, protože dovede vyhovět vkusu a přitom se nepodbízet čtenářům.
Témata jdou pečlivě vybraná, autor si vybíral odvážný a překvapivý příběh. A tak ještě jednou zalistujme knihou a vybírejme z přitažlivého obsahu:

Rozdrážděte medvědy, Octová zálivky, Knihu nebo smrt, Nepotopitelný ostrov, Jednou takhle po ránu, Pozor, padá orchestr, Hotel hrůzy, Ženu ani květinou neuhodíš, a další.

Světový záběr

Je třeba říci, že Tomáš Hejna dokonale zvládl povídkový útvar a pracoval se silnou pointou, čtenář však bude vždy vědět, o jakou historickou dobu se jedná, neboť v záhlaví je uveden letopočet, kdy se příběh odehrál.
Autor nepreferuje české dějiny, jeho záběr je doslova světový. Také uváděním letopočtů u jednotlivých kapitol nás bezpečně vede historií – od roku 1547 do roku 1970. A tak si přečteme příběh i o Britech válčících v Afganistanu, o nástupu Viktorie na britský trůn, o návštěvě habešské královské rodiny a dalších. Jednotlivé historické příběhy jsou umocněny obrázkem, v černobílém provedení na první straně pod titulem. Působivá je i obálka knihy, graficky použité obrázky tvaru kartiček. Publikace vyšla v měkkých deskách a doporučujeme ji jak milovníkům historie, učitelům i studentům, tak řadovým čtenářům, hledající zábavu a poučení. Jistě bude i pěkným dárkem pod stromeček. Více na: www.iolympia.cz nebo www.olympiaforum.cz.

Seznamte se

Tomáš Hejna
Tomáš Hejna

Tomáš Hejna  (nar. 1991) vystudoval Střední školu knižní kultury. Do literatury vstoupil v roce 2011 se svou básnickou sbírkou První květy. Píše prózu i literaturu faktů, kde se ve svých knihách soustředí nejen na důležité události a významná místa, o nichž ví jen hrstka zasvěcených lidí. Dosud mu vyšlo: Pozapomenuté osobnosti české literatury, Osudová místa Prahy, Báječný svět literatury (s A.L. Neradovou), Přemyslovské střední Čechy, Pravda o první republice, Pověsti, báje a mýty od Okoře k Vltavě, Od Mělníka po Český ráj, dále pak 50 zajímavostí na Kralupsku, Slánsku a Kladensku a další.

Ivan Černý

Foto archiv

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...