Úvod Knihy 2 x Karel Sýs…
KnihyUmění

2 x Karel Sýs…

29

…a Jan Weber, musíme dodat zkraje této upoutávky na poslední dvě vyšlé knihy poezie našeho nejlepšího současnéhoK Sys Troja obalka básníka a výborného malíře, grafika a ilustrátora. Ti dva tvoří nejenom sehranou tvůrčí dvojici, ale jsou též spoutáni pupeční šňůrou dlouholetého přátelství. Výsledek jejich spolupráce je bez nadsázky skvělý, o čemž svědčí čerstvé předjarní vydání miniaturní bibliofilie Troja v hodině nula, kterou tímto váženému čtenářstvu představujeme.

Próza v poezii

Nebo poetická próza: nehrajme si ale slovíčky. Sýsův češtinářsky a metaforicky přebohatý text plyne bez stylistických zádrhelů od první řádky k poslední. Tentokráte sice neváže slůvka do otýpek klasických veršů, ale jeho charakteristický tvůrčí jazyk poznáme od prvopočátku. Rozený Rychnovák (1946), posléze Písečák a nyní již dlouhodobě Pražák nás kormidluje svou poutí Stověžatou k pravému Vltavskému břehu. Co krok to připomínka či poznání toho, či onoho, co bychom měli jako pražští patrioti a znalci historie svého města (nezkreslené, i o tom pětačtyřicátém) i jeho osobnostech, dávno vědět. Vzdělaný básník s širokými rozhledy tak po svém a neopakovatelně napsal jedinečného průvodce naší Stověžatou do naší knihovničky pragensií. A nebyl by to Sýs, kdyby nás nenutil svými narážkami čísti mezi řádky, což zvídavý čtenář činí rád a otevírají se mu tak obzory básníkova takzvaného druhého plátna, které každá z jeho sbírek veršů má. A to již od roku 1969, kdy mu vyšla jeho první sbírka Newton za neúrody jablek. Od té doby uplynula pod jeho milovanou Trojou spousta vody (již svého času napsal: Troja v osm hodin večer… Holubi se hřejou na pilíři mostu…který do roka zmizí…) a on dosud mj. vydal více než dvě desítky básnických sbírek.
Představovanou bibliofilii dělí zdařilé Weberovy pérovky na minikapitolky, jen zdánlivě uzavřené epizodky, které však tvoří pevný řetěz. Pisateli těchto řádek nedá, necitovat z předposlední pasáže:

„Ti z Velké Prahy
co zítra zemřou na infarkt
dnes ještě nakupují trvanlivé potraviny
A ty, jenž nevěříš, že poezie zaniká
rozpadem krystalické mřížky papíru
píšeš tuto báseň…“

Velká inventuraK Sys Velka inventura obalka

Básně různé a jiné, jak zní podtitulek, vyšly v létě roku 2019. Uvedena je se skřípajícími zuby napsanými řádky s výstižným titulkem Poselství o stavu Húnie. Tato sbírka dodnes nebyla u nás nikým překonána, až se člověk diví, kam zmizeli všichni ti stateční písničkáři od Buriana až po Dědečka, mylně myslící si tenkrát, že pomáhají demontovat socialismus. Že by je v současnosti něco nepálilo? Asi ne, neboť odložili sladká dřeva a už nehasí. Pravda je nemilá. Nejenom, že se padělají a překrucují dějiny. Dnes se lidé už zase bojí nahlas říkat své názory. Natož pak, že budou kupříkladu volit Okamuru. Až na Karla Sýse, který se s nikým a ničím nepáře, jak je vidno právě z připomínané sbírky Velká inventura na 175 stranách. Ta byla tiše ponenáhlu rozebrána, ještě je snad k sehnání pár svazků u vydavatelství Weber.

 

 

Připravil Ivan Černý
Foto archiv

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...