Úvod Téma dne Severočeští mistři skla pro GOLDEN BLOT
Téma dneUmění

Severočeští mistři skla pro GOLDEN BLOT

30

V České Lípě, v malé, leč mezi milovníky křehké krásy u nás i za hranicemi České republiky dobře známé rodinné firmě

Jedním z majstrštyků Mirror Bohemia je tzv. smaltované sklo
Jedním z majstrštyků Mirror Bohemia je tzv. smaltované sklo

zušlechťovatelů skla bratří Rašínů, se v těchto dnech zrodil sklářský skvost.  Je to tmavě modrý pohár ručně zpracovaný. Jedná se o ruční práci, od foukání až po složité zdobení pískováním, zdobením zlatem a dalšími sklářskými technikami. Skláři na slovo  vzatí vyrobili z tzv. polotovaru unikátní umělecké dílo, první z řady, jež budou již tento rok sloužit jako prestižní mezinárodní cena. Ta bude poděkováním pro vybrané osobnosti, které se mimořádně vyznamenali v boji s koronavirem.

Již druhým rokem je nejenom Evropa, zámoří či Asie zužována v nevídané šíři pandemií  Covidu-19. V boji s touto zákeřnou chorobou podlehly celosvětově statisíce lidí. Kronika nemoci je plná slz, a ztrát, z nichž ty ekonomické nejsou nejbolavější, i když pro mnohé firmy, společnosti a hlavně osoby samostatně výdělečné činné bylo vynucené omezení podnikání doslova likvidační. Zároveň je ale vzpomínaná kronika boje s nemocí doslova pomníkem statisíců obětavých lidí, rvoucích se tak či onak za zdraví svých spoluobčanů – od zdravotníků v tzv. první linii přes hasiče či vojáky až po politiky, státní úředníky a další bezejmenné hrdiny, o nichž se třeba ani příliš neví. Právě proto je třeba alespoň těm nejobětavějším poděkovat. V současnosti vznikl v Praze unikátní projekt mezinárodní ceny GOLDEN BLOT.

Vypíchání dekoru z fólie pro vypískování výrobku
Vypíchání dekoru z fólie pro vypískování výrobku

Autor myšlenky a nápadu je Mgr. Jiří Oplt, zakladatel projektu Golden Blot cz – Nadační fond ve spolupráci s občanským sdružením GOLDEN BLOT sk , a zároveň předseda správní rady jmenované neziskové organizace.

Cena je určena, jak jsme již naznačili, určena pro osobnosti, společnosti, politiky, lékaře i další zdravotníky, vědce a VIP osobnosti, za jejichž přínos, statečnost a osobní zodpovědnost, kterými na svých místech a svými schopnostmi pomohli snížit důsledky pandemie, nebo pomoci s lidskými a ekonomickými ztrátami.

Malování reliéfem
Malování reliéfem

„Udílením této ceny zároveň podporujeme dokumenty “OSN – WHO“ a „Agendy 2030“, do jejichž realizací též koronavirus zasáhl,“ dodává Jiří Oplt.

Udílením ceny – lépe řečeno cen, neboť budou udělovány v řadě kategorií. Kupříkladu na národní úrovni, na úrovní EU či Cenu České mezinárodní rady. Sláva to bude veliká, neboť projekt počítá se záštitou WHO, EU, UN WOMEN a ministrů do projektu zapojených zemí.

Komu čest, tomu čest

V současné době se již připravuje první rozdělení jmenovaného prestižního ocenění a to na národní úrovni. V jaké bude podobě? Při výběru možných darů sáhlo vedení bez váhání projektu do pokladnice národního stříbra – severočeského skla. Tady je rozhodně z čeho vybírat. Vyjmenovat na prstech obou rukou možné kandidáty na výrobu skleněné ceny nelze. Na Liberecku, Novoborsku a v okolí České Lípy bychom jich napočítali desítky. A co jméno či název firmy nebo sklářského studia, to zvučný pojem doma i v zahraničí. Teprve po delších diskuzích padlo rozhodnutí svěřit jedinečné dílo manufaktuře Mirror Bohemia, pro její špičkové umělecké řemeslo, kreativitu a více jak třicetiletou praxi.

Hotový výrobek po vyzlacení a po  posledním výpalu,  před slepením poháru
Hotový výrobek po vyzlacení a po posledním výpalu, před slepením poháru

Její šéf, Ing. Stanislav Rašín, absolvent vysoké školy se specializací na sklářské stroje a jeho bratr Miloš, rytec jakých není mnoho, společně s neméně šikovnou manželkou Marcelou mají obrovské zkušenosti jako dekoratéři skla. Svého času byli dlouholetí pracovníci legendárního Crystalexu v Novém Boru. Po listopadu 1989 si založili malou, leč pružnou rodinnou firmu, jejíž umělecké řemeslo prověřil čas a dnes patří

Finální výrobek
Finální výrobek

ke špičce v náročné a složité technice zdobení či zušlechťování skla. O jejich širokém tvůrčím záběru svědčí dlouhá léta nejenom pražská prodejní galerie skla Erpet Bohemia Crystal na Staroměstském náměstí, ale i vzorkovna Mirror Bohemia v České Lípě na ulici 5. května 1517, která je umístěna v přízemí domu firmy, s dílnami rytců, malířů skla i pecemi pro rafinování skla v horních patrech.

Takzvanou surovinu neboli polotovar, sklenky, vázy, mísy, rozličné nádobky, karafy a další produkty od foukačů nebo z automatických linek

skláren odebírají od řady firem, včetně novoborského Crystalexu. A pak již záleží jen na zákazníkově přání a zakázce, či představách a výtvarném vidění a nápadech rodiny Rašínových. Technika zušlechťování je velmi složitá, vyžaduje mj. mnohokrát opakované vypalování, pevnou ruku při broušení či rytí a není účelem tohoto článku ji pro laiky rozebírat. Protože je ale známo, že je lépe jednou vidět, než vícekrát slyšet, podívejme se na fotografický záznam, jak se první pohár ceny Golden Blot v Mirror Bohemia rodil…

Více na: www.glass-bohemia.eu

Ing. Stanislav Rašín: I v tomto případě se jedná o kombinovanou techniku zdobení ve spolupráci s kooperujícími firmami
Ing. Stanislav Rašín: I v tomto případě se jedná o kombinovanou techniku zdobení ve spolupráci s kooperujícími firmami


Technologický postup výroby poháru pro GOLDEN BLOT

Výroba suroviny na sklářské huti, dva díly

Příprava loga v grafickém studiu až po vyříznutí folie pro vypískování

Nalepení folie, odstranění (vypíchání) písmenek a oblepení lepenkou před pískováním

Pískování, odstranění lepenky, mytí

Ruční zlacení loga (redisperkem), výpal

Malování obrysů reliéfu, výpal

Zlacení, výpal

Slepení obou dílů poháru

Výroba kartónu se saténem

 

Ivan Černý

Foto archiv

Foto v záhlaví: Brusičský manželský pár v plném zapřažení

 

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Umění

Alfons Mucha – nehynoucí inspirace

Slavný český malíř, grafik a designér období secese (nar. 1860, zem. 1939)...