Úvod Krása a zdraví Trendy zdraví a krásy Lázeňská sezóna 2021 zahájena!
Trendy zdraví a krásyWellness

Lázeňská sezóna 2021 zahájena!

40

IMG_7959Jako v ostatních případech, i světově proslulé Mariánské Lázně do toho svátku zdraví vstoupily v prvním květnovém víkendu naprosto netradičně. Každoroční koncert byl totiž letos bez přítomnosti hostů. Za to ale vysílán přes webové a sociální sítě. Rovněž svěcení pramenů proběhlo v omezeném počtu a též následně bylo vysíláno. Od pondělí 4. 5 je však již plně v provozu všemi oblíbená Zpívající fontána, která letos do svého repertoáru zařadila skladby Karla Gotta Být mlád a Srdce nehasnou.

Jako první pro své hosty otevřely dveře hotely Centrální lázně, Neapol a Hvězda. Zprovozněny jsou všechny minerální prameny, které byly v březnu uzavřeny v souvislosti s karanténou. V katastru města je více jak 40 pramenů. Mezi ty nejznámější patří Křížový, Ferdinandův, Lesní pramen, Rudolfův či Karolínin. V nejbližším okolí lázní se nachází více než 100 léčivých zdrojů přírodního bohatství jmenovaných lázní.

Posílení imunitního systému lázeňským pobytem

Balneolog MUDr. Roman Vokatý
Balneolog MUDr. Roman Vokatý

 

Procházky v lese, čistá léčivá pramenitá voda a samozřejmě všemi známé lázeňské procedury – příroda má mnohdy větší moc, než si dokážeme představit. Jak při zvyšování imunity pomáhají lázně nám, prozradil odborník na lázeňství v Mariánských Lázních MUDr. Roman Vokatý.
„Návštěva Mariánských Lázní nebývá spojena s pracovními povinnostmi. Překročením hranic města se dostáváte do prostoru „klidové zóny“. Stres zůstává vně, vy se nalézáte v očekávání. Nadechnete se, vydechnete a už víte, že se něco děje- síla města. Města, kde se nalézá na minimální ploše téměř absurdní množství různorodých pramenů. Stavební sloh- veselý a slunný, zeleň, tekoucí voda… Endorfiny začínají pracovat. Vše přispívá k opětovnému nalezení vnitřního souladu. Imunitní systém (IS) se automaticky dostává do rovnováhy. Civilizační problémy se ocitají v pozadí…“ říká doktor Vokatý a pokračuje:
„Nyní přichází druhá fáze – využití přírodních zdrojů. Především pitná kúra, která vydatně napomáhá metabolickému čištění organismu. Následuje zvýšené vylučování močovými cestami a trávicím traktem. Vždy je třeba si uvědomit, že tlusté střevo představuje téměř 80% imunitní odpovědi organismu.
K funkčnosti vylučování se přidává další faktor- klima. Neznečištěný vzduch, poloha a orientace města, zeleň přivádějící vysoké množství kyslíku a ozónu, to dohromady znamená opětovné posílení imunitního systému a plné zapojení dýchacího systému. Kromě přírodních zdrojů přispívají také vnitřní zdroje- procedury, pohybové aktivity, uplatnění dietních programů a režimová opatření. To vše je zde na jednom místě!“

DKU_1182Jaké  nám doporučujete procedury?

„Léčebný pobyt v Mariánských Lázních se bude odvíjet od nastavení celkového stavu psychiky prostředí (klima, ubytování, stravování, volnočasové aktivity…). Bonusem se stává léčba a pitná kúra, zejména široká rozmanitost pramenů a procedur poskytovaných jednotlivými lázeňskými domy.
Pití pramenů, užívání jednotlivých druhů, opravdu účinkuje (toto není přehnané tvrzení- léčivý účinek je potvrzen), proto by měl dávku a typ pramene určovat lékař. Každý jednotlivý pramen je určen pro jednotlivá, popřípadě pro skupinu, onemocnění. Není tedy jedno v jakém množství, jestli před nebo po jídle, vlažný nebo o přírodní teplotě, která je obvykle mezi 8 a 12 stupni Celsia (na Kolonádě lze teplotu upravit). Vše by měl určit lékař, eventuálně odborník, který umí posoudit diagnózu (popřípadě soubor diagnóz) a například vedlejší účinky léčivého pramene.
Výrazná odpověď organismu při dodržování předepsaného pitného režimu bývá odměnou. Jednotlivé prameny ovlivňují dýchací systém, vylučování moči, upravují vylučování ve žlučových cestách a slinivce břišní, doplňují organismus minerály a celkově zlepšují funkce jednotlivých orgánů i celého organismu těla včetně funkcí psychických. Udává zároveň tón imunitě. Očekávejte skokový nárůst odolnosti a psychické kondice. Faktem také je, že zpočátku dochází k tzv. „lázeňské reakci“. Příliš mnoho vjemů ve velmi krátkém časovém odstupuDKU_1204 vyvolává odpověď, co je tímto pojmem míněno, únava, někdy střevní diskomfort. Stejně jako ve sportu- třetí den zmírnit tempo a zátěž. Celkový pozitivní efekt pobytu pocítíte asi za 14 až 21 dní. Pobyt v lázeňském zařízení ovlivňuje další život nejméně po dobu půl roku. Někdy však ono pověstné Slunce v duši a nezapomenutelné zážitky přetrvávají mnohem déle,“ je si jistý MUDr. Roman Vokatý.

Závěrem: Jaké jsou, pane doktore, zdejší oblíbené turistické cesty?

„Trasy by měly mít svůj cíl i své zastávky. U nás ve městě obvykle bývají cílem prameny, popřípadě jejich vývěry. Trasa obvykle začíná u ubytovacího zařízení a pokračuje po své vlastní ose. K vyhledávaným cílům patří kolonáda se Zpívající fontánou, dále Lesní pramen, pramen sv. Antonína a Ferdinandův pramen na Ferdinandově kolonádě. Mezi nejoblíbenější vycházky patří krátký, nenáročný výlet podél Pottova potoka, kde nalezneme tři kolonády na dvou kilometrech.
Příběhy rozhleden jako je Hamelika i dalších vyhlídek, které berou dech, nesmí při výletech po městě chybět. Pro zdatnější pěší turisty je zde vycházka na Krakonoš s originálními sochami a parkem miniatur, méně zdatní můžou použít MHD.
V okolí se nachází přírodní rezervace Smraďoch a nádherná Kladská. Dále obrovské množství cyklostezek přesahující hranice republiky. K dalším aktivitám přidejme množství hradů, 1zámků i přírodních vodních ploch. Vše provází na Střední Evropu neobvykle čisté životní i lidské prostředí. Všechny trasy jsou podrobně popsány a značeny. Dají se absolvovat nejen běžnou chůzí, či chůzí s hůlkami, nýbrž i s průvodcem, nebo na kole. Je třeba zvážit dopředu náročnost cyklostezky a nezapomínat na cestu nazpět, obzvláště u náročnějšího terénu…“

Za rozhovor děkuje Ivan Černý
Foto archiv Infocentrum ML

Populární články

Související články

CestováníWellness

Dopřejte si all inclusive lázeňský zážitek pro celou rodinu v hotelu Butterfly

Jste stále na vážkách, jaká destinace je pro letošní dovolenou ta pravá?...

Krása a zdravíWellness

Věnujte v novém roce více času péči o tělo a mysl

Že je novoroční předsevzetí považováno za klišé? Ne tak docela. Zvolíte-li si...

Krása a zdravíTrendy zdraví a krásyWellness

Nechte se hýčkat

Hotel Mandarin Oriental, Prague nabízí ve svém SPA exkluzivní světoznámou britskou kosmetiku značky...

GurmánTrendy zdraví a krásy

Odstartujte zimní rána s chutí! Vyzkoušejte skvělé snídaně s kaki Persimon Bouquet

Oranžové ovoce s nevšedním názvem kaki je ideální společník pro chladná podzimní...