Úvod Knihy Krása nestárnoucí INGRID
KnihyUmění

Krása nestárnoucí INGRID

27

Mnozí z nás asi přesně neví, co se skrývá za pojmem „umělecká krystalerie“. Není tedy na škodu rozšířit si laické znalosti.Novy_Ingrid 1 Jedná se o luxusní drobné a dekorativní užitkové skleněné předměty, zhotovované lisováním nebo foukáním. První ze slov odkazuje na výjimečnost vzorů, druhé ke slovu křišťál, jež na zákazníky ve spojení s českým sklem spolehlivě působí dodnes. Ve významné sklářské oblasti, v Jizerských horách, se umělecká krystalerie zrodila v polovině dvacátých let minulého století a to pod vlivem úspěšné produkce lisovaného skla Francouze René Laliguea. Díky zručnosti a nápaditosti českých mistrů křehkého uměleckého řemesla brzy získala svou osobitou tvář a dodnes patří k předním trumfům naší sklářské produkce.

Synonymem tohoto úspěchu je kolekce INGRID legendární jablonecké firmy Curt Schlevogt, jejíž součástí se v třicátých 20. století staly i některé výrobky Heinrich Hoffmann.
„Dokladem nadčasovosti vzorů je též nepřetržitá výroba řady z nich až do současnosti…“ konstatuje ve své jedinečné knize INGRID, víc než jen značka kunsthistorik, publicista a kurátor, specialista na sklo Petr Nový z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.
Jeho jmenovaná publikace vůbec poprvé představuje odborné i laické veřejnosti výběr z největší muzeální a soukromé sbírky umělecké krystalerie jabloneckých firem Hoffman a Schlevogt. Též přináší dosud neznámé skutečnosti a vyvrací řadu tradovaných omylů, což ocení především odborná scéna. Kniha se detailně věnuje i způsobu identifikace a určení doby vzniku jednotlivých předmětů.Novy_Ingrid Obalka
Fenomén světoznámé umělecké krystalerie ze severu Čech

Texty jedinečné publikace nám od prvních stránek představují život a dílo otců jablonecké umělecké krystalerie Heinrricha Hoffmanna a Henry G. Schlevogta , včetně zrodu kolekce, nazvané podle Schlevogtovy dcery INGRID (poprvé představena na jarním veletrhu v Lipsku roku 1934, a poté v rámci doplněné československé instalace na Světové výstavě v Chicagu). Historické a dějinné kotrmelce se samozřejměNovy_Ingrid 2 nevyhnuly ani umělecké krystalerii jmenovaných výrobců. Měnily se majitelé značky i výrobci. V průběhu padesátých let minulého století ještě předměty z kolekce INGID nabízel Skloexport, poté n.p Jablonecké sklárny v Desné, které se po roce 1989 v důsledku politických a společenských změn v Československu rozpadly. V současné době již nikdo obchodní značku INGRID nepoužívá, aby neuváděla v omyl sběratele a další milovníky umělecké krystalerie.

Identifikace a data

Profesně významnou kapitolou představované knihy Petra Nového je vstup Heinrich Hoffmann a Curt Schlevogt, včetně reprofoto nabídkových vzorníků a katalogů. Dále publikace pokračuje detailním přehledem návrhářů umělecké krystalerie, rovněž s bohatou fotodokumentací. Nechybí ani Výběr z pramenů a použité literatury – vše, ostatně jako celá publikace trojjazyčně – česky, anglicky a německy.
Zbývá dodat, že se Petr Nový, autor řady odborných publikací o skle a sklářství, opět blýskl jako vynikající znalec oboru a kunsthistorik. Jeho skvělá kniha INGRID, víc než jen značka zcela jistě nesmí chybět v žádné knihovničce nastupujících sklářských designérů a milovníků tohoto oboru.Novy_Ingrid 8

Curriculum vitae

Pracovní životopis tohoto činorodého hlavního kurátora jabloneckého muzea je natolik široký, že publikujeme pouze ta nejdůležitější fakta. Petr Nový (nar. roku 1973 v Jablonci n./N), absolvoval vysokoškolská studia na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity, obor Kulturní historie. Následně složil rigorózní zkoušku z oboru České dějiny (2003, titul PhDr.).

PhDr. Petr Nový
PhDr. Petr Nový

V roce 1997 nastoupil jako kurátor skla do Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, kde od roku 2004 pracuje na pozici hlavního kurátora, od roku 2012 ve funkci statutární zástupce ředitele. Mj. externě přednášel Dějiny skla a bižuterie na liberecké univerzitě a o českém skle a bižuterii přednáší nejen doma, ale i v zahraničí, kupř. Japonsku, Korejské republice, USA či v Ruské federaci.

Mezi lety 2009 – 2011 byl místopředsedou České sklářské společnosti, od roku 2001 zastává pozici vedoucího vydavatelství a šéfredaktora odborného časopisu Sklář a keramik. Od roku 1997 jako kurátor připravil doktor Nový více než 50 výstav k tématu historického a současného skla či bižuterie v ČR i v zahraničí. Mj. je autorem koncepce, koordinátorem a hlavním řešitelem současné podoby projektu Mezinárodní trienále skla a bižuterie, které patří mezi největší prezentační projekty tohoto typu v Evropě.
Vydal, či se autorsky podílel na vydání sedmi desítek (!) knižních publikací a katalogů. Aktivně ovládá anglický a německý jazyk, domluví se rusky. Je laureátem Ceny České sklářské společnosti za rok 2015.

Ivan Černý
Foto archiv, portrét PhDr. Petra Nového Tomáš Rubín

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...