Úvod Umění Úžasné skleněné figurky
Umění

Úžasné skleněné figurky

35

Významným sklářským odvětvím je výroba figurek pro radost a potěšení velkých i malých. Jejich prapůvod patří do Italského Murána a Benátek, na Železnobrodsku se ručně vyrábí, na rozdíl od jiného skla, „teprve“ od dvacátých let minulého století. Jejich rozmach a oblíbenost souvisí se vznikem Sklářské školy v Železném Brodě, která byla založena v roce 1920, kde již v prvním ročníku byl stanoven hlavní obor vyučování – vinutí a malba skla. O pěkných pár desítek let později zde studovala i talentovaná Eva, rozená Hyblerová, která patří v současnosti se svým manželem Karlem Urbanem k předním figurkářským rodinným firmám v České republice.

Karel a Eva Urbanových - mistři svého oboru
Karel a Eva Urbanových – mistři svého oboru


Sonda do historie

Pokud společně zalistujeme v historii výroby skleněných figurek u nás, nemůžeme vynechat taková jména, jako je kupříkladu Stanislav Halama (1906 – 1988), který se na budování oboru vinutého skla podílel již jako student. V období let 1925 až 1928 na pozici dílenského učitele spolupracoval s profesorem Jaroslavem Brychtou na zavedení nových figurkářských směrů. V roce 1930 založil vlastní firmu, v jejímž sortimentu byly kvalitní figurky modelované i foukané, později také hutní.
Neméně slavný je pak třeba Josef Kleinert (1912 – 2004), jehož Závody uměleckého skla nabízely široký sortiment modelovaných figurek, skleněné květiny a později též figurky hutní. Kromě figurek vyráběl skleněné květiny malé i velké Jaroslav Klapště (1911 – 1990), který své úspěšné produkty rozšířil i o bižuterii nebo brože, některé z nich prováděné originální technikou miniaturní mozaiky. Těch legendárních průkopníků výroby skleněných figurek bylo více, tak jako druhů figurek – sešívané, tažené, drátkované, foukané či modelované. I do této výroby několikrát zasáhla příslovečná „kola dějin“ a politických či ekonomických zvratů. Jako poslední byl rozpad velkých socialistických podniků, privatizace a návrat k malovýrobě takříkajíc podomácku. Nyní je na Železnobrodsku vyrábí desítka malých manufaktur, z nichž prim hraje společnost Urbanglass, výhradně se zabývající ruční výrobou skleněných figurek.

Sklářem na jeden den

Skleněná žirafka v celé své kráse
Skleněná žirafka v celé své kráse

Jsme na severním okraji okresu Mladá Boleslav, na pravém břehu řeky Jizery, v líbezném údolí, plném zeleně. Při vjezdu do Hubálova, což je součást obce Loukovec, nás vítá vysokým komínem učiliště s řadou oborů, včetně automechanika a opraváře zemědělských strojů. My půjdeme o pár metrů dál, do šlechtěné zahrady, připomínající botanickou, kde v přízemí rodinného domu je dílna manželů Urbanových, kde zájemci o toto tradiční sklářské řemeslo mohou během turistické exkurze sledovat výrobu skleněných figurek a vinutých perlí na vlastní oči.
Využíváme jedineční možnosti a v roli turistů, toužících po neotřelém zážitku, klepeme na dveře. Otevírá nám Karel Urban v roli průvodce a vysvětluje, co nás všechno při komentované prohlídce čeká:
„Seznámíte se s historií a výrobou skleněných figurek. Shlédnete běžné i unikátní vzorky historické i současné produkce včetně originálních vánočních velkoformátových betlémů. V neposlední řadě vám předvedeme výrobu u sklářského kahanu, kterou si poté můžete sami vyzkoušet a vyrobit například vlastní srdíčko, přívěšek nebo miniaturu…“
Kdo by takovému lákadlu odolal?!

Prodejní galerie

Naše první kroky vedou do vzorkovny, jak říká Karel Urban stálé výstavě jejich ruční práce. Vitríny jsou plné nádherných kousků i kolekcí, až oči přecházejí. Takové množství tvarů a nápadů, od miniatur až po velké plastiky, vše hraje širokým spektrem barev. Figurky mají tváře, oči, jsou v pohybu i statické, jak je libo. Skleněné konvalinky určitě i voní, figurka Spravedlnosti s váhami nás má přečtené i přes šátkem zakryté oči. Zvířátka všeho druhu, lidi a lidičky, zdá se, že manželé Urbanovi při své mistrovské práci neznají slovo nelze.
„Kromě figurek nejrůznějších zvířátek a postaviček dokážeme ze skla vyrobit téměř cokoliv,“ usmívá se Karel Urban. „Sportovní a soutěžní ceny, skleněné betlémy jak staročeské, tak i orientální, zimní a adventní motivy, skleněné přívěsky a vinuté perle, figurky s popisem, sběratelské sady pro sběratele dle atlasů i figurky sportovců a profesí, zapomenout nemohu na skřítka Chmelíčka, suvenýr pivovaru Svijany …“
Prsty obou rukou mu nestačí k vypočítání. Podle vzorníků jdou do více jak sedmi stovek jak historických, tak nových námětů. A co kus, to originál! I proto mezi časté zákazníky manufaktury manželů Urbanových patří sběratelé skleněných figurek z domova i zahraničí. Zvláštní kapitolou specializace Urbanglass je výroba betlémů, k čemuž se ale ještě dostaneme. Mezi své úspěchy mimo jiné Karel s paní Evou považují, že svou šachovou sbírku obohatil o jednu originální sadu z jejich výroby i legendární šachový velmistr Garri Kasparov!

Betlém pro Toulavou kameru
Betlém pro Toulavou kameru

Třicet let na trhu

Rodinná firma manželů Urbanových vznikla právě před třemi desítkami let. Absolventka železnobrodské sklářské školy a její manžel, původním povoláním strojař, se po listopadu 89, rozhodli zkusit štěstí s živností a udělali se takříkajíc sami pro sebe.
„Od počátku výroby jsme se soustředili na rozmanitost a pestrost výrobků…“ vysvětluje Karel Urban. „Nebráníme se spolupráci s jinými sklářskými výrobci a snažíme se neustále zdokonalovat a učit se novým postupům výroby.“
Třicet let společné práce, znamená především třicet společných manželských let, nonstop čtyřiadvacet hodin denně. Ti dva jsou sehraný pár. Karel především dělá manažering, administrativu a obchodní povinnosti, též výborně fotí – ale i ke sklářskému kahanu rovněž denně usedá. Narozdíl od své paní ale nemá až tak výtvarné vidění a tak kupříkladu shora jmenované konvalinky, jako i řadu jiných věcí, dělal podle svých snímků, což není ani u výtvarníků, malujících či modelujících dle fotografií, nic špatného. Jeho postup je: nápad, náčrt, výroba.
Paní Eva naopak vychází ze své fantazie a představ. Umí postavičkám vdechnout život, pohrát si s detaily, třeba rozesmátýma očičkama figurek, kterým dává různé tvářičky a obličeje, to vše dle momentálního nápadu. Jak jsme již poznamenali, co kus to originál a to i při větších zakázkách!
Tvůrčí intuici a talent má táto sklářská výtvarnice, jak se říká, od boha. S úsměvem pro nás loví v paměti vzpomínku, kdy byla jako studentka vybraná k demonstraci výroby figurek, ukázce práce českých sklářských studentů až v Hamburku, a to za hlubokého socialismu. Zvládla to tehdy na jedničku!

Hledisko kvality…

… je dle Urbanových mimořádně důležitým faktorem. Svého času český trh zahltily figurky z dovozu – lehčí, lepené, často duté – zdánlivě pro obchodníky atraktivnější především z hlediska ceny. Měly však jednu zásadní chybu. V žádném případě se nejednalo o tradiční hodnotné výrobky. Ale i tak skončily tehdy zlaté časy mnoha domácím výrobcům. Urbanglass však tuto krizi překonal právě díky kvalitě svého uměleckého řemesla a jede stále dál. Navazuje nové obchodní styky, uchází se i o účast v projektu Křišťálové údolí Libereckého kraje, mající za úkol prostřednictvím turismu seznámit širokou veřejnost se všemi druhy a tvářemi sklářského umění.

Momentka z dílny
Momentka z dílny

U sklářského kahanu

Z prodejní galerie vstupujeme do sklářské dílny. Paní Eva právě rozžhavila tyčovinu olovnatého skla z desenské sklárny na 800 stupňů Celsia a vysvětluje:
„Malou jednodušší figurku, kupříkladu žirafky, dělám tak patnáct minut, složitější tvar třeba i půldruhé hodiny…“
Pozorujeme sklářku při práci, kdy vyráběné figurky vytváří u plynového kahanu ze skleněné kompozice výhradně českého výrobce. Postupným navíjením a protahováním, spojováním a oddělováním ji pod šikovnýma rukama během každodenní směny vznikají zvířátka, postavičky a předměty nejrůznějších tvarů, barev a velikostí.
„Při výrobě dbáme od počátku na detail, výtvarný dojem i na celkové precizní zpracování…“ poznamenává figurkářka do sykotu hořícího plynu.
Žhavá hmota, připravená z tyčky, se náhle mění ve slibovanou žirafku. Paní Eva začala tělíčkem, přidává dlouhý krk s hlavou, čtvery nohy…průběžně temperuje sklo a na závěr přidává slabounké tečky na žirafce. Uplynulo patnáct minut a už se figurka, báječný suvenýr z exkurze v manufaktuře Urbanglass, chladí…
Ne náhodu okouzlila práce manželů Urbanových s figurkami zvířátek i tak náročného zákazníka, jako je Pražská Zoologická zahrada. Unikátní sbírka pestrobarevných jedovatých šípových žabiček je rovněž vystavena v prezentační galerii Urbanglass a každý kousek z velké kolekce je věrným obrazem vzácných druhů žabek z exotické přírody, jejichž jedovatými výpotky natíraly domorodci smrtící hroty svých foukaček. Pražská ZOO byla tak nadšená, že nechala vyrobit i pexeso, které s fotografiemi nádherných figurek, jakož i skleněné žabky samotné, potěší oči dětí i dospělých.

Většina zakázek je především tuzemských, ale své zákazníka si figurky manželů Urbanových našly po celé Evropě, v Americe i Austrálii…
Většina zakázek je především tuzemských, ale své zákazníka si figurky manželů Urbanových našly po celé Evropě, v Americe i Austrálii…

Mít svůj vlastní betlém

Betlémářství neoddiskutovatelně patří do tradic české lidové kultury. Svými kořeny sahají až do středověku. Jejich výrobě se nevyhnulo ani sklářství. Manželé Urbanovi patří k nejúspěšnějším výrobcům skleněných betlémů v České republice. Svědčí o tom nejenom jejich prezentace ve stálých sbírkách kupříkladu Vlastivědného muzea v České Lípě, v Muzeu města Mnichovo Hradiště, v Třebechovickém muzeu betlémů či v neposlední řadě i v Minimuzeu betlémů v Železném Brodě, ale i nedávné vítězství v soutěži o nejkrásnější betlém Muzea Jindřichohradecka. Soutěže se zúčastnilo 20 tvůrců a sběratelů, kteří poslali celkem přes tři desítky betlémů z nejrůznějšího materiálů, včetně keramiky, perníku nebo včelího vosku až po sklo. Vyhráli, tedy manželé Urbanovi s dílem kompletu o velikosti 120 až 150 cm s hloubkou cca 60-70 cm dle fantazie rozestavění figurek, jejich velikost je přibližně 6 až 9 cm, stromků pak kolem 20 cm. Postaviček, zvířátek a dalších krajinných prvků bylo cca 140 kusů.
Vévodila jim betlémská hvězda nad volkem s oslíkem, dýchající na Jéžíška v jesličkách. Figurky předčily jiné v pestrosti, pohybu a živými, roztomilými obličejíčky postaviček. O báječné nápady rozhodně nouze nebyla, jak třeba ukázal kluk, který upadl na ledu a rozsypal koledu…
„0cenění Jindřichohradeckého muzea nás moc potěšilo, a vážíme si ho,“ dodává Karel Urban, „právě tak si ale vážíme naší prácena jednom z výstavních betlémů pro PhDr. Jiřinu Hánovou, sběratelku, betlémářku a mj. autorku výpravné knihy o lidových betlémech Čech, Moravy a Slezska.“20210512_100627
Eva Urbanová se nám svěřila, že již delší čas pracují na dalším lidovém betlému:
„ Jedná se o zimní betlém na staročeské motivy, který by měl navodit kouzelnou atmosféru ladovských Vánoc. Plánujeme přibližně 150 figurek postav a zvířátek a min. 80-100 stromů, krajinotvorných prvků a dalších výjevů.“
„K vidění bude např. náves s řemeslníky či děti při zimních hrách, vše ve větších rozměrech než běžně vyráběné figurky…“ vede nás Karel Urban k vitríně v prezentační galerii. „Na jeho dokončení netrpělivě čeká televizní Toulavá kamera, která o něm chce natočit reportáž, což nás velmi těší…“
„A jistě bude i lákadlem pro další turisty k návštěvě naší manufaktury…“ dodává závěrem naší návštěvy Eva Urbanová.

Exkurze pro jednotlivce, rodiny i školy
Dozvíte se něco málo o historii železnobrodských skleněných figurek. Seznámíte se se surovinou, zařízením a nástroji potřebnými k práci skláře. Proniknete do tajů výroby, jak původní, tak současné. Během exkurze vyrobíme na přání i vaší originální figurku. Exkurzi je potřeba objednat předem, počet osob max. 15. Vstupné dobrovolné!
V nabídce je i možnost kurzu výroby skleněných vinutých figurek a perlí. Jeho délka min. 2 hodiny, počet osob maximálně dvě, vhodné pro dospělé a děti od 10 let (mladší mohou využít korálkovou dílničku). Cena dle dohody.
Více na: www.urbanglass-figurky.cz20210512_100712

Z připravované knihy Za mistry křehké krásy

Ivan Černý
Foto Milena Městecká

Populární články

Související články

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Umění

Alfons Mucha – nehynoucí inspirace

Slavný český malíř, grafik a designér období secese (nar. 1860, zem. 1939)...