Úvod Knihy Rybičkové záložky v knize o vodníkovi Škvejchlovi
KnihyNovinky

Rybičkové záložky v knize o vodníkovi Škvejchlovi

35

Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? je název nové pohádkové knihy hudebnice, výtvarnice a spisovatelky Petry Vychytilové. Je pokračováním, přesněji řečeno, je součástí fantazijního světa, který autorka poprvé představila v knize Nastydlá strašidla, ta se již dočkala i audioverze. Jedna z postav, kterými Petra Vychytilová zabydlela Strašidla, hodný a veselý vodník Škvejchla, se tak stal hrdinou nové dětské knížky.

Kniha Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? je stejně jako Strašidla autorskou. Petra Vychytilová ji nejenom napsala, ale také vyzdobila perličkami rytmických, veselých a vtipných básniček/písniček a vytvořila pro ni několik desítek barevných, dynamických a pro děti srozumitelných ilustrací. A aby toho nebylo málo, přišla autorka s dalším netradičním nápadem: limitovaný počet výtisků bude doplněn velice originální knižní záložkou – vlastnoručně háčkovanou rybičkou na řetízku…vodnik_zalozka_1
Požádali jsme Petru Vychytilovou, aby čtenářům Dámy povyprávěla o rybičkových záložkách…

Řetízek, krátké a dlouhé sloupky, sem tam nějaká pikotka, pár pevných ok a rybička se může prohánět stránkami knížky. Říkáte, že ryba patří do vody? Patří, stejně jako hastrman, ale ne ta naše rybička krajková, uháčkovaná z tenké bavlněné příze. Ta má totiž jiný úkol než prohánět se peřejemi. Bude bydlet v knížce Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? a provázet dětské čtenáře, a třeba i dospělé, kteří si uchránili svoji dětskou duši, pohádkovým příběhem o holčičce Anetce a jejím zeleném kamarádovi.

Obrázky dětství

Barevná klubíčka v proutěném košíku a háčky všech možných velikostí, babička sedící v ušáku u černého kulatého stolečku pod starou stojací lampou, dědeček čtoucí noviny v druhém ušáku v útulné jídelně, a káva vonící z cibulákových hrnečků. To je jen jeden z mnoha obrazů, který se mi objeví před očima, když se mě někdo zeptá na dětství. Dětství… to jsou papíroví draci vznášející se nad sklizeným polem. Pestré knížky. Okurková omáčka v zeleném smaltovaném kastrůlku. Zase knížky, okouzlující příběhy, při kterých se tají dech. Náhrdelníky z šípků a z drobounkých těstovinových hvězdiček. Ještě knížky, které s šustěním při obracení listů přinášejí další a další dobrodružství a nedají člověku spát, dokud nedočte až do konce. Moře, stín fíkovníků, medúzy a spousty mušliček. Modrobílé pyžamo. Námořnické tričko. Žluté růže, naducaná rajčátka, blankytné pomněnky, vůně dřeva na pile a dlouhý vlak. Stovky nakreslených motýlů a květů. Pohádkové lístečky. Kokosové sušenky. Opičáci a jezevčíci. Borůvkové koláče, smaženice z hříbků, nedočkavě očekávané dopisy, flekatý kokršpaněl, dřevěná flétna, spirálové knoflíky. To všechno je dětství. Hodiny, které se rozplynuly s rozpustilým křičením vrabčáků a na konci dne po sobě nechaly předlouhého nepravidelně pruhovaného uháčkovaného hada vyplněného vatou. Had se postupem času proměnil na vánoční ozdoby, kloboučky, podzimní čepice, doplňky do vlasů a šatičky pro moji dcerku, až se z něj staly rybičkové záložky do knížky věnované nejmladšímu synovi. Sice už nevznikly v lázeňském bytě nedaleko kolonády, ale jsou uháčkované pod stejnou babiččinou lampou s příjemně naoranžovělým světlem. Babí, díky za všechno, co jsi mě naučila. A tu omáčku jako Ty prostě nesvedu.

vodnik_zalozka_6

Půvabná knížka Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?, která vychází v edici Miraculum Octavum Mundi a v níž se prolíná skutečnost s fantazií, básničky se v mžiku mění ve veselé písničky a ilustrace okouzlují stejně jako pohádkový příběh, by se měla na knižních pultech objevit zhruba v září 2021.

-MiMM-
Snímky: Radek Volf a archív Petry Vychytilové

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...