Úvod Divadlo Jedenáct českých umělců v Síni slávy
DivadloFilmySpolečnost

Jedenáct českých umělců v Síni slávy

33

Umělecké sdružení Artes už po šesté rozdávalo ocenění Mistr zábavního umění! Emoce, dojetí i spousta humoru a smíchu, tak vypadalo letošní předávání cen Mistr zábavního umění 2021, které již po šesté předávalo Umělecké sdružení Artes. Jako pokaždé i letos hlasovalo kolegium sto padesáti členů Artesu, zastupujících přední české herce, režiséry, skladatele, zpěváky a další umělecká povolání, a vybralo ze svého středu celkem jedenáct umělců. Tato cena je tak o to významnější, že ji udílí kolegové kolegům za celoživotní přínos zábavnímu umění. Všichni vítězové navíc byli uvedeni do Síně slávy zábavního umění, která se tak od prvního ročníku rozšířila na téměř šedesát osobností.
Artes05092021-107
Letošní ročník, který se odehrál 5. září, již po druhé za sebou hostil pražský Botel Albatros, který se na několik hodin proměnil v sál a přilehlé prostory baru a terasy v místo jedinečného setkání mnoha známých osobností českého showbyznysu. Kdy jindy se vám totiž podaří potkat na stejném místě Petru Janů, Petru Černockou, Pavla Zedníčka, Martina Dejdara, Jiřího Lábuse, Zdeňka Bartáka, Tomáše Magnuska, Pavla Kožíška a Jožku Zemana, kteří v letošním roce ocenění získali (dostavit se nemohli Haidi Janků a Jiří Krampol, za kterého cenu přebíral jeho manager a známý fotograf Miloš Schmiedberger). A to už nehovoříme o plejádě dalších hvězd, které se přišly na předávání podívat a setkat se se svými kolegy. Jen namátkou jmenujme režiséra Zdeňka Trošku, dirigenta Václava Hybše, zpěváka Standu Hložka nebo Bohuše Matuše.

Zlaté masky pro oceněné

Jako první si vzal slovo ředitel Intergramu Ludvík Bohman a slovo předal předsedovi Artesu Jožkovi Zemanovi, v minulosti známému diskžokejovi, který diváky celým večerem provázel spolu s novinářkou a spisovatelkou Marií Formáčkovou, autorkou mnoha knih o významných českých umělcích.
Slavnostní předávání mělo podobu elegantního kolegiálního představení. Jednotlivým předáváním tradiční zlaté masky, diplomu a certifikátu o uvedení do Síně slávy zábavního umění předcházela krátká představení oceněných. Zdeňka Bartáka, hudebního skladatele, jsme si tak všichni připomněli jako autora slavné melodie ze seriálu Zdivočelá země, Petru Černockou zase písní Se mnou si píseň broukej, Pavla Zedníčka scénkou z filmové balady Tichá bolest, Martina Dejdara jako Waldemara Matušku v pořadu Tvoje tvář má známý hlas a Jiřího Lábuse ve scénce Týden referenta Kubrta z kdysi populárního pořadu Možná přijde i kouzelník.
Byl to Martin Dejdar, kdo při předávání nezapomněl připomenout důležitou okolnost celého českého zábavního umění, totiž že většina jeho výkonných zástupců, ať už herců, režisérů, skladatelů nebo zpěváků, se mezi sebou dobře zná. Navázala Petra Janů, potěšená přátelským setkáním s kolegy, s nimiž se kvůli pandemii několik měsíců nemohla potkávat.Artes05092021-268
Tvůrci zábavy

Novinář Ivan Černý při recenzi na knihu Tvůrci zábavy, kterou společně vydal Artes a Nakladatelství Olympia, použil důležitou větu: Dělat zábavu není žádná sranda! K tomuto vyjádření nezbývá než doplnit, že i umělci jsou jenom lidé, a že jim kromě publika v posledních měsících chyběli i jejich umělečtí kolegové, přátelé. Pro mnohé z nich, jak sami uvádějí, nebyl ani tak traumatický výpadek peněz, jako spíš odstavení od své profese. Zábava se totiž musí dělat srdcem. Letošní ročník předávání cen tak byl pro mnohé z nich po dlouhé době příležitostí setkat se, povyprávět si, zavzpomínat. Právě za tímto účelem byl Artes před více než 50 lety založen, a svému poslání při letošním předávání opět dostál. Nyní již nezbývá než se těšit na další ročník, kde přibydou do Síně slávy zábavního umění nové hvězdy, noví Mistři.

Tomáš Hejna
Foto archiv

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

SpolečnostUmění

Za jedinečnou krásou vitráží…

…  se můžeme vydat koncem měsíce září na Karlovarsko, do obce Lubenec...

FilmyTéma dneUmění

Další triumf českých sklářů!

Po takových unikátních projektech, jakým byl kupříkladu osmitunový skleněný sarkofág pro dánskou...

DivadloKnihyUmění

To byla pražská bohéma!

Před krátkým časem vydalo populární pražské nakladatelství Olympia jedinečnou knížku málo známých...