Úvod Móda Maestro Žorž Rovalis v Praze
MódaSpolečnostTéma dne

Maestro Žorž Rovalis v Praze

44

Holiči a kadeřníci, vizážisté, filmaři a především ženy a dívky, toužící státi se královnami krásy – pozor! Světově uznávanýPHOTO-2021-09-25-16-25-12 kouzelník vzhledu (nejen) dámského účesu zakládá v České republice Akademii krásy! Světoběžník ruského původu, Vizážista snů, jak je též v Hollywoodu přezdíván tvrdí, že jsou u nás nejhezčí ženy s nádhernými, bezkonkurenčními vlasy o které rády pečují a kterými se rády zdobí. Žorž Rovalis jim rád splní všechny představy, o tom, jak by měly vypadat.

Osud jménem vlasy a vlasy jako tvář

Jako by se nám kdesi v duši ozývala píseň: „ Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka, kdo v hadrech na štěstí čeká, ten se načeká …“ a v její ozvěně se vrací přitakání i otázka: „ Šaty… a  co vlasy?“
O tom, že „ vlasy dělají člověka“ víc, než by si kdo myslel, nás přesvědčují mistrovská díla Žorže Rovalise, jediného držitele Zlatých nůžek (Golden Scissors) na světě.
Je-li umění definováno jako: „ … užití jistých duchovních kvalit nebo manuální zručnosti při realizaci určitého díla“, pak pátý bod charakteristiky umění: „obratnost při využívání prostředků umožňujících vytvořit hodnotné dílo“, potvrzuje genialitu Žorže Rovalise i jeho uměleckou jedinečnost.
Neboť ve smyslu řečeného je: „ umění jistá zručnost a dovednost, získaná citem, nebo vrozeným darem, která vede k více či méně dokonalému dílu. Tato dokonalost je považována za krásu a autorovo mistrovství je nazýváno uměním.“ ( Etienne Souriau, Encyklopedie estetiky.)PHOTO-2021-09-25-16-25-12 2Jak by autor této definice viděl Žorže Rovalise v okamžiku, kdy odkrývá tvář vlasů, aby se spolu s ní před námi objevil člověk o své vlastní poznání jiný, než před okamžikem byl, protože jej náhle obklopují možnosti nových obzorů.
Možná, že v těch minutách, kdy se míhají nůžky a Rovalisovy ruce, se něco spojuje dávnou magií zrození a současnosti dnešního světa, možná je to jen pocit, kdy místo lakonického: „ Jdu k holiči…“ se chce najednou s podtextem patosu říct doslova: „ „Jdu dát svým vlasům tvář.“  A u vlasové akrobacie, protože jiná slova neobsáhnou Rovalisovo mistrovství, je to pravda. A přídavek dostávají ti, kteří prošli jeho branou jeho nůžek a rukou, možnost být chvíli blízko Věci Makropulos.PHOTO-2021-09-25-16-25-14

Upravoval vlasy filmovým a hudebním hvězdám

Mistr Žorž Rovalis je tedy v Praze. Po svých cestách napříč světem, po svých setkáních s nejúžasnějšími ženami filmového a hudebního světa, by zde chtěl založit vlastní Akademii krásy a tak jako v Hollywoodu a jiných zemích světa dávat krásu a image naším ženám. I on ví, že patří k nejhezčím na světě.
Bylo by pro Prahu vyznamenáním, kdyby zde, třeba jen z části, uskutečnil své životní motto: „ Vy jste ti, kteří si zvolili svůj styl a my vám ho pomůžeme uskutečnit.“

František Mareš
Foto archiv

 

Populární články

Související články

Společnost

Hold fotbalové legendě

Nové pražské nakladatelství Vzděláním a sportem k sebevědomí potěšilo (nejen) milovníky bezesporu...

KnihyTéma dne

Potlesk pro Antonína Kalinu

V roce 2013 vydalo pražské nakladatelství Rybka Publishers unikátní knihu televizního reportéra, badatele,...

MódaMódní trendy

Ledové království na nohou

Animovaný film Ledové království se poprvé promítal v kinech v roce 2013. Neobyčejný příběh...

KnihyTéma dne

Produkce takříkajíc samizdatová…

… to je hlavní náplní úspěšného slovenského nakladatelství TORDEN, jehož motto zní:...