Úvod Umění Výstavní síň EXPO 58 ART
UměníVýstavy

Výstavní síň EXPO 58 ART

26

S letošním podzimem se v Praze otevřela nová výstavní síň Adolf Loos Apartment and Gallery. Najdeme ji v Letenských sadech v legendárním pavilonu Expo 58, který je považován za jednu z nejkrásnějších staveb světové architektury druhé poloviny 20. století. V této unikátní budově, jako zrozené pro prezentace výtvarného umění, naváže společnost ADOLF Loos na dlouhý řetěz úspěšných výstav českých i zahraničních kumštýřů, které doposud realizovala v pražské výstavní síni Mánes. A pokračovat tady budou i exkluzivní aukce výtvarného umění, při kterých Adolf Loos Apartment and Gallery dosáhla skvělých aukčních rekordů včetně mnoha světových.2604014-expoSpolečnost Adolf Loos Apartment and Gallery, založená roku 2009, je prodejní galerie a aukční síň, specializovaná na prodej kvalitních obrazů, plastik a designu významných českých a zahraničních mistrů. Jako jediná aukční síň a galerie v ČR poskytuje na prodaná umělecká díla doživotní záruku pravosti. Zprostředkovává odborné konzultace, znalecké posudky a expertizy od renomovaných znalců. V neposlední řadě pak zajišťuje i restaurování či rámování obrazů. Od svého vzniku se společnost zároveň zabývá vydavatelskou a publikační činností. Mezi její knižní novinky patří kupříkladu publikace Mezi dvěma světy s podtitulkem Židovští malíři v Bohemii.

Evening Sale Prague

Od roku 2009 Adolf Loos Apartment and Gallery jako první aukční síň v České republice pořádá nejvýznamnější aukci uměleckých děl, tzv. Evening Sale Prague. Tato exkluzivní aukce je vždy aukční událostí roku českého uměleckého trhu a byly zde dosaženy prakticky všechny české aukční rekordy obrazů, s ojedinělou úspěšností prodaných položek ve výši 95%. Stejně tak bylo na této aukci dosaženo i několik světových aukčních rekordů.expo58-clanek-detail-sirka
Listopadová exkluzivní aukce

První aukce vybraných uměleckých děl v nových prostorách se bude konat v sobotu 27. listopadu tohoto roku od 14 hodin. Předaukční výstavu je možní navštívit od 29. října do 27. listopadu, včetně sobot, nedělí i svátků. Dražit se bude 114 položek umělců zvučných jmen, za všechny jmenujme alespoň Emila Fillu, Františka Kupku, Jana Preislera, Antonína Slavíčka, Jana Štursu, Františka Tichého či Toyen – Marii Černínovou.expo58 uvnitrSamotné aukci bude předcházet charitativní aukce, aukční výtěžek bude v plné výši darován na podporu Nadačního fondu Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu Filipa Venclíka, Domova sociální péče Hagibor a Czech National trust. Velké poděkování patří Viktoru Pivovarovi, Jaroslavu Rónovi a Janu Šídovi, kteří do této charitativní aukce svá díla poskytli zcela zdarma s úctou a respektem k lidem, kteří tuto pomoc potřebují.
Více na: www.aloos.cz

Ivan Černý
Foto archiv

Foto v záhlaví:
Budova Expo 58 je dodnes symbolem mezinárodního úspěchu československého umění a architektury. Objekt je zapsaný na listinu Světového kulturního dědictví UNESCO, který obdržel na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu hlavní cenu – Zlatou hvězdu – a dalších třináct ocenění, dnes po rekonstrukci znovu otevřený veřejnosti.

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...