Úvod Téma dne „Naším posláním je dělat svět lepším!“
Téma dneVýstavy

„Naším posláním je dělat svět lepším!“

27

Pod tímto letitým sloganem se s přicházejícím podzimem konalo v Praze jedno z největších mezinárodních setkání rotariánů. Tohoto multizonového institutu se zúčastnilo 563 registrovaných osob z 51 zemí světa. O hladký průběh zasedání se v týdnu od 14. do 19. září postarali dobrovolníci z řady Rotary klubů.

Jak známo, Rotary International je nejstarší mezinárodní klubovou organizací na světě. Vznikla v roce 1905 v americkém Chicagu.

Prezident Rotary International Shekhar Mehta s darem, zleva Jan Machálek z rodinné firmy Artcristal
Prezident Rotary International Shekhar Mehta s darem, zleva Jan Machálek z rodinné firmy Artcristal

V současnosti působí ve více jak 200 zemích, kde v 35 000 Rotary klubech sdružuje 1,2 mil. členů – žen i mužů, vůdčích osobností, podnikatelů a profesionálů z různých oborů.
Rotariánské kluby jsou po světě seskupeny do více jak 530 tzv. distriktů. Čeští a slovenští rotariáni tvoří Distrikt 2240 a společně byli hostiteli zmiňované mezinárodni akce na nejvyšší úrovni.

„Tuto celosvětovou síť spojuje myšlenka vyjádřená mottem „Service Above Self“, tedy Služba nad osobní zájmy,“ vysvětluje nám Jan Machálek, z poděbradského Rotary klubu Spa. „Rotariáni dobrovolně věnují svůj čas a schopnosti ve prospěch druhých,“ pokračuje Machálek, „a to jak v rámci vlastní obce, tak v mezinárodním měřítku. Na základě etických principů a hodnot, jako je přátelství, integrita, diverzita, služba a vedení týmů, tak naplňují své ušlechtilé poslání – dělat svět lepším.“

Rotary v našich zemích

První Rotary kluby vznikly v Československu ve 20. letech 20. století s velkým přispěním Jana Masaryka. Během druhé světové války byla oficiální činnost rotariánů v okupované Evropě hitlerovci utlumena a pronásledována, ale mnozí z nich se aktivně zapojili do protinacistického hnutí odporu. Po válce obnovené Rotary kluby ve východní Evropě byly zrušeny v období 1947 až 1989. Kupříkladu v Rusku byl první Rotary klub otevřen v roce 1990. Ve stejném roce byla oficiálně obnovena činnost Rotary v ČR. Kupříkladu v Poděbradech byl aktivován v roce 1992.

Výměna zkušeností, inspirace pro další činnost

V Kongresovém centru Praha se sešly špičky vedení rotariánských klubů z více jak půl sta zemí. Jednání se mj. zúčastnila i řada nastupujících guvernérů distriktů, aby se tito funkcionáři zdokonalili v dovednostech vedení lidí, motivace a legislativy v nejstarší charitativní organizaci na světě.
„Výměna zkušeností probíhala nejenom při přednáškách, seminářích a diskuzích, ale též formou výstavních stánků nebo informačních panelů o klubových projektech…“ vzpomíná Jan Machálek.
Hvězdou pražského rotariánského kongresu byl současný prezident Shekhar Mehta z Indie, nechyběli však ani jeho předchůdci a mnozí zasloužilí členové rotariánského hnutí. Jak jsme již shora naznačili, hostitelem toho významného setkání byl poprvé v dějinách Rotary distrikt 2240 – České a Slovenské republiky.
„Velice si vážím, že jsem mohl osobně předat prezidentu Mehtovi dar našeho distriktu, symbolické srdce  – originál ruční práce z hutního skla. Z produkce sklárny Artcristal byli též připraveny pro účastníky jednání unikátní skleněné globusy…“ usmívá se inženýr Machálek.Rotary 3Závěrem –  jste jeden z otců nápadu či myšlenky zanést do světového kalendáře tzv. Mezinárodní den Rotary. Došla řada na jeho schválení při zářijovém mezinárodním jednání rotariánů v Kongresovém paláci?

„Rád zopakuji to, co jsem již mnohokrát řekl: Dne 6.6.1922, kdy ve světě již existovalo mnoho Rotary klubů, byl oficiálně zaregistrován Rotary International. V příštím roce, tedy 2022 tomu bude rovných 100 let. Bylo by krásné mít k tomuto datu svůj mezinárodní den.

Inženýr Jan Machálek: V roce 2022 oslaví Rotary sto let existence!
Inženýr Jan Machálek: V roce 2022 oslaví Rotary sto let existence!

 

 Toto setkání nemělo za úkol schvalovat tento návrh, ale v průběhu jednání si našel náš světový prezident RI Shekhar Mehta čas, kdy jsme s kolegy mohli vše společně probrat. Shekhar Mehta myšlenku mezinárodního dne osobně podporuje. Shodli jsme se na tom, že by to neměla být oslava Rotary, ale výzva celému světu, pojďme společně dělat svět lepším.“

 

Ivan Černý děkuje za rozhovor
Foto archiv Rotary

 

Foto v záhlaví: Mezi výstavními stánky nechyběla ani ukázka produkce jedinečného ručního skla z Velkého Oseka

 

 

 

 

 

 

 

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

UměníVýstavy

Od Pocty recyklovanému papíru až k Fejsovým snům

V červnu tohoto roku oslavil své pětaosmdesátiny malíř Vojtěch Kolařík. Tento malíř nezaměnitelného...

KnihyTéma dne

Potlesk pro Antonína Kalinu

V roce 2013 vydalo pražské nakladatelství Rybka Publishers unikátní knihu televizního reportéra, badatele,...