Úvod Knihy Dívat se na svět prizmatem díla
Knihy

Dívat se na svět prizmatem díla

28

 

Nakladatelství Olympia, které má ve své historii vydanou řadu domácích i světových detektivních titulů (dokonce zde po léta existoval Klub Dicka Francise) přináší na trh pod názvem Zakázané ovoce, soubor krimi povídek známého autora Ivana Černého. 

Zkušený autor si vybral dvacet kriminalistických příběhů, všechny motivované sexuálními zločiny, aby přiblížil čtenáři jejich děsivou, někdy iIvan Cerny Zakazane ovoce_obalka tragikomickou existenci, ve světě kolem nás. Ivan Černý se výše jmenovanému žánru věnuje několik desítek let a tato zkušenost se promítla nejen do výběru povídkových mini příběhů, ale i do jejich literární stavby, obsahující reálné doložení faktů i s překvapivým poznáním, kolik informací lze čtenáři sdělit na malé ploše několika stran textu. Ty samozřejmě potvrzují literární zdatnost autora.

V neposlední řadě je třeba zmínit i jazyk, kterým Ivan Černý čtenáři sděluje ty nejstrašlivější příběhy mezilidských vztahů a popisuje scény víc jak intimní. Je to jazyk dopodrobna popisující děsivé podoby sexuálních zločinů, ale je zbaven vulgarity a vulgarit, které mnozí autoři potřebují jako berle k svému vyprávění, aby doložili autenticitu svému vyprávění.

Černým vyprávěné příběhy jsou uzavřeny do jakési „akvarelové metafory“, která svým pojmenováním předkládá osudové kontury činů, které nenutí čtenáře zavírat oči a knihu před tím, co se stalo, ale naopak vstupují do mysli a zůstávají v ní víc jak varovným pochopením podstaty daného zla.

Ivan Černý
Ivan Černý

Mimo otázky, které sama kniha v každém z dvaceti příběhů čtenáři pokládá, je třeba se zmínit i o charakterech vyšetřovatelů jednotlivých kauz. Denně se potýkají s tím nejhorším, co se v lidské společnosti rodí, hledají cestu v labyrintu zla a jsou první, kdo se střetává s jeho podobou a plody. Oni vytvářejí, vysokou profesionalitou i osobně, limitující koridor hranice, aby se společností lavinovitě nešířilo. Pro toto vše je dobré, že se povídkový soubor spisovatele Ivana Černého, Zakázané ovoce, vydaný Nakladatelstvím Olympia objevil na knihkupeckých pultech a čtenář, aby pochopil, ať se alespoň chvíli dívá na svět kolem sebe jeho prizmatem.

 

František Mareš
foto archiv nakl. Olympia

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...