Úvod Knihy Právě vyšel Hastrmánek Petry Vychytilové
Knihy

Právě vyšel Hastrmánek Petry Vychytilové

26
Při křtu zazpívala Petra Vychytilová písničku Štika v triku (Foto: Jaroslava Raunerová)
Při křtu zazpívala Petra Vychytilová písničku Štika v triku
(Foto: Jaroslava Raunerová)

Stará pravda zkušených nakladatelských redaktorů říká, že teprve třetí kniha dělá spisovatele. A tak s klidným svědomím můžeme konstatovat, že mezi dobré autory tzv. dětské literatury se v tento čas zařadila talentovaná, literárně a muzikálně nadaná, pražská spisovatelka Petra Vychytilová. Po titulech Nastydla strašidla Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku právě dopsala a  k vydání připravuje další knihu z pohádkového světa, která se jmenuje Polštář v pyžamu.

Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku?

Držíme v ruce mimořádně zdařile obsahově i výtvarně a graficky vyvedenou knihu pro nejmenší čtenáře.  Jedná se o veselý, a netradičně i veršovaný hastrmanský příběh s nejrůznějšími historkami, vyvolávajících úsměvy na čtenářských tvářích.
Hlavním hrdinou je vodník Škvajchla, který ale netopí, neb má lidi rád. Jeho kamarádkou a účastnicí všech společných událostí a lumpárniček v knížce je Anetka Podzimková z 2.A v pruhovaných podkolenkách. Děj se odehrává v našem čase na březích Vltavy nedaleko pražské trojské Zoologické zahrady. Petra Vychytilová zdařile střídá psané slovo s veršovaným, nechybí dokonce notový zápis. Zvláštní pochvalu pak si zaslouží líbivé malé i velké barevné ilustrace na většině ze sto deseti stran knihy, která by si díky autorce a ilustrátorce v jedné osobě, a grafikovi publikace Radkovi Volfovi s kutnohorskou tiskárnou Label, bezesporu zasloužila titul Nejhezčí dětská kniha roku. Knížka hraje všemi barvami, kterým, jak jinak, dominuje zelená. Příjemná je velikost liter, přizpůsobená malým čtenářům i očím se slábnoucím zrakem jejich prarodičů, kteří jistě rádi budou svým vnoučatům před uložením do postýlek z historek vodníka Škvajchla předčítat. Milou pozornosti vydavatele je pak parádní krajková záložka, kterou je kniha vybavena, jako bonuse při jejím nákupu je do publikace vložený číslovaný grafický list s kresbou a veršíkem Štika v triku. Podpis na této sběratelské grafice autorky samozřejmě nechybí.
Knihu vydal Globus International jako 13. Svazek edice Miraculum Octavum Mundi. Více na www.i-passage.cz

Vodníka Škvejchlu pokřtila Petra Vychytilová v pražském Radiocafé růžovými plátky (Foto: Jaroslava Raunerová)
Vodníka Škvejchlu pokřtila Petra Vychytilová v pražském Radiocafé růžovými plátky (Foto: Jaroslava Raunerová)


Víte, že…

…se Petra Vychytilová věnuje mimo psaní poeticko-pohádkových textů kreslení a malování, dále pak hře na ukulele, arterapii, hře na zobcovou a příčnou flétnu? V neposlední řadě se pak též věnuje hudebním naukám. Práce s dětmi je jejím povoláním, kde působí jako lektorka výtvarné a hudební výchovy.

Kniha i s háčkovanou rybičkovou záložkou a číslovaným a signovaným faksimile jedné z ilustrací (Zdroj snímku: i-passage.cz)
Kniha i s háčkovanou rybičkovou záložkou a číslovaným a signovaným faksimile jedné z ilustrací (Zdroj snímku: i-passage.cz)

Její prvotina (Nastydlá strašidla 2015) se v roce 2018 dočkala audioverze (namluvili Eva Hrušková a Jan Přeučil, hudba Richard Pachman). Aktuálně připravuje Petra Vychytilová leporela Ti kluci opičí přivoní k jehličí, Kde kdo žije a Sluníčko se mračí, jejichž součástí budou noty, a pokračování Strašidel a Vodníka – pohádkový příběh, proložený básničkami Polštář v pyžamu. Více na: www.art-tour.cz
vodni_2
Ivan Černý
Foto archiv

 Foto v záhlaví: Při křtu i hudebním vystoupení autorku doprovázeli její synkové Daník (vlevo) a Honzík

 

 

 

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...