Úvod Umění Grácie Bohunky Waageové
Umění

Grácie Bohunky Waageové

30

Přední pražská malířka a grafička si pro svůj poslední námět zamířila do řecké mytologie. V současné době Bohunkagracie1 Waageová dokončila práci na triptychu Tři Grácie. Plni zvědavosti jsme zaklepali na dveře jejího vinohradského ateliéru, abychom jako jedni z prvních s redakčním fotografem Jiřím Vlastníkem shlédli nová plátna jmenované malířky.

Romantická podoba Grácií vždy lákala umělce, kteří trio bohyní ztvárňovali v plastikách, reliéfu, na plátně či ve vázových malbách. Půvabné sousoší oněch líbezných krasavic kupříkladu kraluje Vatikánskému muzeu, najdeme je i v pařížském Louvru – jedná se o římskou práci z 3. až 2. stol. př. n. l (viz foto). Do chrámu Tří Grácií si ale můžeme zajet na výlet třeba do našeho Lednicko-valtického areálu na Moravě.
Vzpomínané bohyně dobroty a krásy ale byly kumštýři vždy ztvárňované pohromadě. Bohunka Waageová je proti všem zvyklostem namalovala jednu po druhé. Samostatně. Nic tím však neubylo na jejich půvabu. Ba právě naopak, jak vidno s Vlastníkových snímků.
Ostatně, jen na znalci a sběrateli výtvarného umění, který si jimi vyšperkuje svůj interiér záleží, jak si je zavěsí. Aby byly pohromadě, jak se za starých časů patřívalo, nic nebrání…

Athéna, Artemida a Afrodité

Antické sousoší Tři Grácie
Antické sousoší Tři Grácie

 

Původní zpracování všech umělců, od sochařů po malíře – vždy v trojici, byla hluboká symbolika, která znázorňovala tři druhy dobrodiní – dát, přijmout a vrátit. Postavy se drží za ruce, což značí dobrodiní jako řetěz, přecházející z ruky do ruky. Bohyně vyjadřují radost – tou se těší ten, kdo dává i ten, kdo přijímá. Jsou mladé – vzpomínka na dobrodiní, které nemá zestárnout a mají průsvitná roucha – dobrodiní se nebojí pohledu. I zde si Bohunka Waageová dopřála autorskou licenci a její postavy se vznáší vesmírem v Evině rouše, což ale nijak původní symboliku nenarušuje.
Slovy kunsthistorika – Bohunka Waageová ve své bohaté tvorbě zdařile pracuje s imaginací a fantazií. Vždy však v kombinaci s realistickými prvky. Do jejích obrazů se promítají a vzájemně prolínají vesmír a příroda – především stromy, láska a nejrůznější symboly. Kříž, hvězda, oblaka, vejce…samozřejmě i andělé a nyní i bohyně půvabu a krásy, kdy zúročuje práci na aktech z předcházejících let svého malování. Závěrem: Bohunka Waageová v současnosti dokončuje i cyklus nazvaný Křížová cesta, to ale bude námět na další článek.gracie3

Info box
Waageová se narodila roku 1948 v Ústí nad Labem. Žije a tvoří v Praze na Vinohradech. V letech 1963 – 1967 absolvovala Střední odbornou školu výtvarnou v Praze. Je členkou Sdružení českých umělců a grafik Hollar. Má za sebou desítky výstav, její dílo se nachází v soukromých i státních sbírkách doma i v zahraničí. Ocenění: 1995 Cena Masarykovy akademie umění, 1997 Cena Franze Kafky.

Ivan Černý
Foto Jiří Vlastník

Populární články

Související články

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Umění

Alfons Mucha – nehynoucí inspirace

Slavný český malíř, grafik a designér období secese (nar. 1860, zem. 1939)...