Úvod Umění Sklář u malířské palety
UměníVýstavy

Sklář u malířské palety

28

V pražské Galerii a vinárně U Posledního soudu byla 6. září 2022 zahájena prodejní výstava olejů, akvarelů a faksimileletak1 akademického malíře Františka Letáka s příznačným názvem Portrétista Prahy… a také Hory Kutné.

U Posledního soudu na Vinohradech se setkávají nadšenci výtvarného umění zcela pravidelně. Galerie a vinárna v  Jagellonské ulici je malá a tudíž útulná, má své charisma a skvělé víno. O atmosféru místa, vonícího terpentýnem, se stará sám vinárník, galerista, průvodce turistů a milovník umění, Václav Srb se svým přítelem Miroslavem Moravcem z kutnohorské ArcusGallery. Spolu zde pořádají výstavy artefaktů ze sbírek pana Moravce, nebo monotematické expozice jednotlivých umělců.

Oleje a akvarely
Nyní tedy visí na stěnách galerie obrázky malíře Františka Letáka. Ty vlastně také přispívají k romantické atmosféře vinárny – většinou se týkají historických objektů a zákoutí našeho hlavního města. Ostatně malíři Letákovi často přidávají případné „alias“ – portrétista Prahy. Ono zdrobnělé – obrázky – uvádíme úmyslně. Malíř je spíše známý naopak velkými plátny, pro která by ovšem vinárník Srb musel přistavět halu. (Například dominantou nedávné kutnohorské výstavy byl panoramatický obraz Prahy o rozměrech zhruba tři krát metr a půl!) Takže si zájemci mohou vybírat jen z drobných Letákových prací. Jistá zajímavost – zatímco oleje vyvedl v teplých, temných barvách, v kontrastu světla a temnoty, připomínajících staré Mistry, akvarely září světlem a pastelovými odstíny.letak6
Z vernisáže
Kdo je František Leták? Nepochybně oblíbený, sympatický parťák nejen uměleckých sešlostí, soudě dle skvělé nálady jeho přátel, kteří zcela zaplnili galerii. Muzikanti, flétnistka Veronika Holá a kytarista Čestmír Pail, mu nadto přišli zahrát a zazpívat. A vlastně se mohlo stát, že místo jeho obrazů se zde mohly vystavovat Letákem malované skleněné skulptury. (Ovšem, jak nám prozradil, ze skla tvoří už jen doma sám pro sebe či přátele). František Leták, narozený v Ústí nad Labem, totiž nejdříve vystudoval sklářskou průmyslovku v Kamenickém Šenově a až poté získal akademické vzdělání na AVU v oboru jeho celoživotní lásky – malbě. Tedy přesněji krajinomalbě. Nyní žije v Praze, kterou si viditelně oblíbil – jeho půvabná díla mluví za vše. Ovšem nevisí zde jen portréty metropole, o které je mezi milovníky a sběratele výtvarného umění velký zájem i při Letákových zahraničních výstavách, kupříkladu až v dalekém Japonsku, kde František Leták opakovaně vystavuje již řadu let. Zajímavým unikátem je třeba faksimile akvarelu, který František Leták vytvořil jako titulní stranu  kalendáře Hora Kutná v umění výtvarném 2022. Tento číslovaný a signovaný tisk na ručním papíru je kolorován zlatou barvou a je, vedle originálního akvarelu, také součástí prodejní výstavy.letak11

Výstavu František Leták: Portrétista Prahy … a také Hory Kutné můžete v pražské vinárně a galerii U Posledního soudu navštívit do neděle 2. října 2022.

Text a foto: Jiří Vlastník

Populární články

Související články

CestováníKulturaVýstavyZaujalo vás

Kam budeme letos cestovat?

Již za pár dní vedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD trendy...

Umění

Šípkova čínská karta

Bylo to právě osm let, kdy třináctého února roku 2016 zemřel světoznámý...

UměníVýstavy

Od října do října

O stejnojmenné výstavní šňůře přední české výtvarnice Bohunky Waageové jsme se společně...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...