Úvod Knihy Velký spisovatelský svátek…
KnihyTéma dne

Velký spisovatelský svátek…

38

… se před krátkým časem konal ve Slovenském domě v Praze, kde se odehrál slavnostní večer, při kterém byly předávány ceny Unie českých spisovatelů za rok 2022. Prestižní ocenění z rukou předsedy jmenované tvůrčí organizace – básníka, publicisty, novináře, spisovatele a překladatele Karla Sýse – přebralo pět laureátů.

Ivo Odehnal: Za celoživotní básnickou tvorbu.

Kolektiv překladatelů: Za překlady české a slovenské poezie do vietnamštiny.

 Vojtěch Kolařík: za originální výtvarnou tvorbu.

Marcella Marboe: Za knihu Ali a kůň za milión miliónů

Slovenský dom v Praze: Za přínos ke sbližování české a slovenské kultury

Kolektiv překladatelů české a slovenské poezie do vietnamštiny

Komu čest, tomu čest

Laudatia oceněných přednesl v případě Slovenského domu profesor Petr Žantovský, spisovatelky Marcelly Marboe publicista František Mareš, Vojtěcha Kolaříka básník Karel Sýs. na překladatele české a slovenské poezie do slovenštiny promluvila redaktorka Monika Hoření a laudatio na Ivo Odehnala přednesl básník Alexej Mikulášek.

Unie českých spisovatelů udělila Ivu Odehnalovi svoji Cenu za hluboký vklad do vývoje moderní české lyriky. Cena UČS za rok 2022 pro kolektiv překladatelů české a slovenské poezie do vietnamštiny navazuje na úspěch publikace Sbírky české a slovenské poezie, která získala výroční cenu UČS v roce 2017. Cena dokumentuje tvrdou práci a obětavost překladatelského kolektivu, jenž otevřel dveře vietnamské poezii k širokému spektru čtenářů jak v České republice, tak i na Slovensku. Cenou Unie českých spisovatelů za celoživotní dílo byl oceněn malíř, grafik a výtvarník (jevištní, filmový i televizní) i muzikant Vojtěch Kolařík. Autorka humoristického románu pro děti a mládež Ali a kůň za milion miliónů, knihu vydalo Nakladatelství Olympia jako jeden z titulů své nové edice v rámci programu „Vzděláním a sportem k sebevědomí“, při svém poděkování Unii českých spisovatelů zažertovala, že si diplom s velkou radostí zařadí mezi další svá literární ocenění, jako je třeba Cena nakladatelství Albatros za rukopis sbírky novel Vyměním týnejdžra za cokoliv, či Cenu M. Švandrlíka za humoristický román Utrpení docenta H.

Malíř Vojtěch Kolařík s předsedou Unie českých spisovatelů

Král je mrtev, ať žije král!

Laudátia  ve slovenské oáze uprostřed Prahy byla přednesena, ceny předány. Přípitky na úspěchy a zdraví byly dopity. Při loučení zazněla přání, sejít se zde při stejné příležitosti opět za rok. Nikdo nebyl proti, jak se ostatně dalo předpokládat. Závěrem zbývá jen reprodukovat slova novináře, publicisty a spisovatele Petra Žantovského, který je zde již třicet let jako doma:

„Po celou tu dobu zblízka obdivuji činorodost, pracovitost, kulturní vytříbenost a často i dramaturgickou odvahu dvou lidí, Nadi Vokušové a Vladimíra Skalského, kteří dnes tvoří instituci zvanou Slovanský dům v Praze. Dům, ve kterém se člověk setká nejen s výtečnou slovenskou kulturou, ale také s dobrou atmosférou, která vám dá zapomenout na rozdělení společné republiky před třiceti lety. V tomto domě v Soukenické ulici v centru metropole zůstáváte doma: v česko-slovenských i slovensko-českých kruzích, tak důvěrně známých a společně sdílených. Původně jsem chtěl mé laudátio nazvat „Malé Slovensko uprostřed velké Prahy“, ale pak mi došlo, že je to možná naopak: „Kus velkého Slovenska uprostřed docela malé Prahy“.

Slovenský dům obdržel právem cenu Unie českých spisovatelů a já mu k tomu nejen gratuluji, ale mám z toho spolu s ním velkou radost.“

Paní Naďa Vokušová s Vladimírem Skalským, ředitelem Slovenského domu

Unie českých spisovatelů

Unie českých spisovatelů je zájmové sdružení, jehož stanovy byly schváleny v roce 2000 MV ČR. Posláním Unie je vytvořit české společenství spisovatelů, literárních vědců, kritiků a vydavatelů umělecké literatury, zajistit a usnadnit šíření informací o uměleckých, organizačních i odborných záležitostí, týkajících se oboru, pořadatelství mezinárodních akcí v oboru, pořádat studijní zájezdy i odborné semináře apod. Řádným členem se může stát umělec, literární vědec a vydavatel, který dosahuje vynikajících výsledků v oboru, nebo byl doporučen dvěma řádnými členy.
O veškerých záležitostech Unie rozhoduje kongres, jehož se účastní všichni řádní členové Unie s hlasem rozhodujícím. Unie připravuje LUK  (Literatura – Umění – Kultura), což je literární příloha levicového týdeníku Naše pravda. Unie sídlí na adrese Praha 8, Paláskova 1107.

Hostem večera byla též Kateřina Konečná, jejíž čtenáři vyhledávanou rubriku Bez obalu, pravidelně vycházející v týdeníku Naše pravda, si můžeme pustit online na sociálních sítích K. Konečné a KSČM

Ivan Černý  
Foto Jiří Vlastník

Foto v záhlaví: Momentka z předání ceny spisovatelce M. Marboe. Zleva básník Karel Sýs, zprava  novinář a publicista, rozhlasový dramatik František Mareš

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...