Úvod Knihy Jaký bude rok 2023?
Knihy

Jaký bude rok 2023?

71
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pro odpověď na tuto nelehkou otázku jsme si došli ke známé pražské astroložce a spisovatelce PhDr. Olze Krumlovské. Této cvičitelce jógy a milovnici všeho tajemného vyšlo v průběhu let více jak dvacet knih. Horoskopy na následující rok tato plodná autorka vydává s železnou pravidelností již pěkných pár let. Jako v předešlých svazcích, tak i v Horoskopech na rok 2023 najde široká čtenářská veřejnost základní předpovědi na dvanáct měsíců daného roku.

Naše první otázka zní, kdy jste v sobě odhalila schopnost horoskopy vnímat, posléze sestavovat a psát?

To jsem neodhalila já, nýbrž legendární astroložka Zoša Kinkorová. Bezesporu patřila mezi hvězdy v tomto oboru po revoluci, když se tady o této věštecké disciplíně nevědělo v podstatě nic. Ona studovala astrologii ve Švýcarsku, kam často jezdila za svou dcerou a také pracovně hodně cestovala. Tehdy jsem pracovala jako redaktorka v časopisu Astro, které bylo zaměřené nejen na astrologii, ale obecně na věci mezi nebem a zemí. Původně mě Zoša moc nemusela, spíše se mi stranila, protože nevěděla, co si o mně má myslet. Já jsem totiž seděla u počítače a pracovala, i když přišel někdo do redakce na návštěvu, včetně těch, co spolupracovali. Důvod byl ten, že jsem měla doma maličkou dcerku a potřebovala si brát jeden den v týdnu home office. Doma jsem samozřejmě ten den neudělala nic, protože jsem se věnovala dceři. Tak jsem se to snažila dohnat v zaměstnání. Vypadala jsem asi hodně nepřístupně a nepříjemně. Zírala jsem do počítače a makala. Jednou se Zoša ke mně přitočila a zeptala se mě na datum na rození – a já ji ho řekla včetně hodiny. Druhý den přiběhla paní Zoša do redakce i s pečeným kuřetem a hned mezi dveřmi povídá: „Vy se tu určitě ani nenajíte, protože při té práci na to nemáte čas!“ Trefila mě přesně. Když potřebuji psát tak, aby mi šla práce od ruky, tak se nenajím ani předem ani v průběhu činnosti. A nevzpomenu si na jídlo klidně osm hodin, když budu tak dlouho psát. Docela mě to tehdy překvapilo, jak to mohla z toho podivného kolečka a rozhození planet v něm, zjistit. A tím mě ta astrologie začala zajímat.

Zoša si tehdy sedla proti mně a povídá: „Já tě budu učit astrologii, ať chceš nebo ne. Protože na to máš talent!“ A tím to začalo. S malým dítětem a prací, kde jsem byla spokojená a hlavně hodně vytížená, by mě to vůbec nenapadlo. Za ty dva roky v časopisu Astro jsem dostala základ, na kterém jsem pak už mohla stavět. A měla jsem navíc na rozdíl od jiných studentů astrologie tu velkou výhodu, že jsem měla sama pro sebe k dispozici sedm astrologů, které jsem otravovala svými dotazy. Nikdo se neodvážil mi na ně neodpovědět, protože chtěli, aby jim vycházeli jejich články v časopisu.

Musím ovšem říct, že jsem astrologii nepropadla hned. Prvních sedm let jsem nemohla uvěřit, že to funguje a byla jsem fascinovaná vždy znovu a znovu, když mi výklad vyšel a předpověď se naplnila. Dnes už astrologii věřím, vždyť už se jí  zabývám dlouhých dvacet pět let…

Co je k tomu potřeba?

Mít smysl pro matematiku a také vědět něco o astronomii, to u některých astrologů postrádám. Astronomie a astrologie byly od nepaměti sourozenci. To až v poslední době se snaží astronomové a různí další vědci odkopnout astrologii jako nějakou pavědu. No, a když má astrolog ještě navíc věštecké schopnosti, je to ideální spojení. Ale musí být také aspoň trochu psycholog, je totiž ideální, když může problém s klientem také probrat a poradit.

Doktorka Olga Krumlovská praktikuje i méně frekventované cvičení – jógu prstů

Astrologie, jóga, tajemno… jak se to vše ve vaší tvorbě snoubí?

Jóga a vztah k tajemnu je v mém případu záležitost mnohem starší, než astrologie. Vyrůstala jsem na samotě v loveckém zámečku a babička s dědou bydleli v bývalém mlýně, který pocházel z 15. století. Duchy se to tam jen hemžilo. Takže k nim jsem získala vztah už jako hodně malé dítě. Vždyť jsem mezi nimi vyrůstala. Babička navíc sbírala bylinky a léčila jimi, děda měl úly a věřil v léčivou moc svých včeliček – ony ho, jak byl přesvědčený, vyléčily z rakoviny, kterou dostal jako následek toho, že léta pracoval v Jáchymově v uranových dolech. Druhý dědeček, který pobýval kdysi dva roky v  Mongolsku a Tibetu, mě zase přivedl k józe a východní filozofii. A to už v mých osmi letech. Jeho pracovna pro mě byl kouzelný svět jako z pohádky. Byla totiž zařízená v orientálním stylu. Visely tam lampióny, zvonečky, uprostřed kralovat konferenční stolek, jehož horní desku držely v tlamě tři draci. Pro holku, která se narodila v Krušných horách, to byla prostě pohádka a bezesporu tím to pro mne vše začalo. V důsledku časem přijdete na to, že vše souvisí se vším…

Horoskopy z tvůrčí dílny Oliny Krumlovské jsou vypracovány nejen pro základních dvanáct znamení, ale i pro tzv. dekany, jimiž autorka rozděluje každé znamení na tři „podznamení“, takže jednotlivé předpovědi jsou mnohem výstižnější a přesnější. Můžete nám to blíže vysvětlit?

Někdy na tuto otázku s nadsázkou odpovídám, že dvanáct znamení máme proto, že naši předkové v dobách, kdy astrologie vznikala, uměli počítat jen do dvanácti. Vliv Slunce má pouze deset stupňů, obloha nad naší hlavou je kruh, který má tři sta šedesát stupňů. Když si to vydělíte, vyjde vám, že znamení musí být prostě 36. Proto dělím ve svých knihách každé znamení na tři podznamení – a když se podíváte kolem sebe, určitě zjistíte sami, že každý Býk není stejný. Býk první dekády má ještě mnoho z předešlého znamení Berana, bývá hodně útočný a chtivý vlády. Druhá dekáda Býka je plně ovládaná Venuší a jsou to typičtí Býci, hodně lpí na požitcích všeho druhu, ale bývají to přátelští lidé. Třetí dekáda Býka už má často neposedné nohy a touží hodně cestovat nebo se pohybovat ve společnosti, protože to už získávají z následujícího znamení Blíženců. A takto si můžete rozdělit všechna znamení. Předpovědi pak jsou také přesnější, protože velké zásadní změny v životě nám provádějí pomalé planety, které lezou jedním znamením dlouho. V určitém roce zasáhnou jen část znamení. Bylo by tedy nespravedlivé říct všem Býkům máte ve svém znamení Uran, připravte se na změny a pozor na úrazy, když to zasáhne jen jednu dekádu.

Můžeme ve vaší knize Horoskopy na rok 2023 vyčíst, co nás čeká nejenom jako jednotlivce, ale národ?

Ano. Existují astrologové, kteří se přímo specializují na predikci národů, to já nejsem. Ale přece jenom vím, že Čechy přísluší znamení Lva – konkrétně 8. stupeň – tak dokážu pro naši zemi předpovědět, jak na tom bude. V tomto roce bude pro nás kritické období od druhé poloviny dubna do konce května. Lze očekávat nějaký problém po covidu a válce za humny ještě tzv. do třetice. Následující roky 2024 až 2028 jsou pro naši zemi už výrazně lepší.

Závěrem prosím o pár zajímavosti z hlediska jednotlivých znamení

Tento rok se dělí na dvě základní části. Ta první je od nového roku do konce května. Ta druhá od června do konce roku. Rozdělil ji takto Jupiter, který se v první část pohybuje převážně znamením Berana a na počátku Býka. Tu druhou část roku se už trvale usazuje ve znamení Býka. Jupiter je symbolem štěstí a také největší ochrana. To znamená, že do konce května Štěstěna nejvíce přeje Beranům, Blížencům, Lvům, Střelcům a Vodnářům. Pech budou mít Raci, Váhy a Kozorohové. Ti si musí dát pozor na přecenění sil a podcenění nebezpečí. Nejmenovaná znamení si pojedou setrvačností v zajetých kolejích. Květnem se to ale láme. Štěstí a přízeň osudu bude přát Býkům, Rakům, Pannám, Kozorohům a Rybám. Uleví se Vahám. Věci se zadrhnou a zkomplikují Lvům, Štírům a Vodnářům. Pro ně platí velká opatrnost, nebude doba vhodná k rizikům všeho druhu a pozor hlavně na zdraví! Nejmenovaná znamení si pojedou v zajetých kolejích bez velkých výkyvů.


Curriculum vitae

Olga Krumlovská se narodila 4.6 1963, v malé krušnohorské vísce Černýš pod zříceninou hradu Šumburk. V Perštejně nad Ohří absolvovala základní školu, po které nastoupila do Gymnázia v Kadani. Do nedalekého lázeňského městečka Klášterec nad Ohří dojížděla na hodiny houslí, klavíru a zpěvu. V šestnácti letech se s rodiči přestěhovala do Ústí nad Labem, kde dokončila studium na gymnáziu maturitou a odešla do Prahy studovat Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Jako mimořádné studium absolvovala zároveň také dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Po ukončení studia doktorátem pracovala postupně v mnoha redakcích, jako byly Průmyslový design, Svět práce, Expres magazín, Astro, Kwěty české. S mnoha dalšími spolupracovala, například s časopisem Ateliér, Vlasta. Poté, co začala psát knihy, vystupovala často v České televizi a na Radiu Impuls. Její první knihou, která ji proslavila, byla Jóga prstů. Pak už následovaly další, převážně o astrologii, józe, léčitelství, ale také o tajemnu a duchách. Za knihu Místa, která léčí, obdržela v roce 2020 novinářskou cenu v soutěži Asociace novinářů a publicistů Czech Travel Press. Mezi další úspěšné knihy patří Duchařské příběhy, Setkání s tajemnem, Jak být dlouho živ a zdráv, Jóga podle ročních období, Dokonalé dítě podle hvězd, Partnerské horoskopy, Léčivé byliny, Mystický Egypt, Léčba kočkou, Tajemná duše zvířat a Keltské horoskopy.

Za rozhovor děkuje Ivan Černý    
Foto Miroslav Feszanicz

Populární články

Související články

Knihy

Zcela výjimečná literatura

Na knihkupeckých pultech se v pyramidách překladového balastu jako příslovečný diamant v hoře hlušiny...

KnihyUmění

Za psacím stolem s Karlem Sýsem

Jmenovaný umělec, se kterým jsme před krátkým časem hovořili, patří mezi nejlepší...

Knihy

Do jaké míry známe slovenskou historii?

Toť kardinální otázka, tykající se především našich spoluobčanů. Od listopadu devětaosmdesát minulého...

Knihy

Pouze pro silné nervy!

Jsou či nejsou? Toť otázka. Lidé mají pověrčivost v krvi. Od náboženských blouznivců...